Svet

U Španiji rekordan broj migranata, pozivi da se proglasi "vanredna situacija"

Između januara i avgusta 2024. pristiglo je 66,2 odsto više nelegalnih migranata nego u istom periodu prethodne godine
U Španiji rekordan broj migranata, pozivi da se proglasi "vanredna situacija"www.globallookpress.com © Antonio Sempere/Keystone Press Agency

Nelegalne migracije u Španiju dostigle su rekordne nivoe u prve dve nedelje avgusta, kada je na obale Pirinejskog poluostrva pristiglo 1.033 ljudi, u odnosu na 1.698 osoba u prethodnom mesecu, navodi se u novom izveštaju španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obe brojke su mnogo veće u odnosu na broj nelegalnih migracija iz prethodnih meseci tekuće godine, a "veliki" broj migranata dolazi iz Mauritanije i regiona Sahela.

U tom periodu, nelegalne migracije na Kanarska ostrva porasle su za 126 odsto, a u severnoafričkoj španskoj enklavi Seuta za 143 odsto.

To predstavlja nastavak trenda koji se mogao zapaziti od početka godine, budući da je u periodu između januara i avgusta u Španiju pristiglo 31.155 nelegalnih migranata, odnosno 66,2 odsto više u odnosu na isti period u prethodnoj godini.

Partija Kanarska koalicija pozvala je premijera Pedra Sančeza na društvenoj mreži Iks da "izdvoji dva sata iz svog odmora kako bi se pozabavio vanrednom situacijom u vezi sa migracijom".

Jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se trenutno suočavaju vlasti na Kanarskim ostrvima je nedostatak kapaciteta za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje. U tom regionu je trenutno smešteno skoro 6.000 dece, što je skoro tri puta više od kapaciteta prihvatilišta, navodi "Euraktiv".

Seuta je takođe od španskih vlasti ovog leta zatražila hitnu pomoć za rešavanje situacije koju je nazvala "neodrživom", nakon dolaska 416 maloletnika bez pratnje, dok je maksimalni kapacitet u državnim centrima 130.

Situacija je postala toliko ozbiljna da je lider opozicije desnog centra i šef Španske narodne partije (PP/EPP), Alberto Nunjez Feiho, nedavno pozvao vladu da proglasi "migracionu vanrednu situaciju" u zemlji.

image