Svet

Bugarski predsednik prihvatio novi zakon o LGBT propagandi uprkos protivljenju Saveta Evrope

Prema novim amandmanima, svaki obrazovni program u školama, koji se odnosi na "netradicionalnu seksualnu orijentaciju", biće označen kao LGBT propaganda
Bugarski predsednik prihvatio novi zakon o LGBT propagandi uprkos protivljenju Saveta EvropeGetty © Minko Chernev/NurPhoto via Getty Images

Bugarski predsednik Rumen Radev potpisao je izmene i dopune zakona o LGBT propagandi kojima se u bugarskim školama zabranjuje bilo kakav obrazovni program o "netradicionalnoj seksualnoj orijentaciji", uprkos pozivima iz Saveta Evrope da na ove amandmane stavi veto, izveštava sajt "Euraktiv".

Amandmane je inicirala proruska stranka "Preporod (Evropa suverenih nacija)", a usvojeni su uz pomoć GERB-a i proruske BSP. Amandmani su usvojeni prošle nedelje, nakon samo dva čitanja, a objavljeni su u "Državnom glasniku" u petak.

Prema izmenama zakona, svaki obrazovni program u školama koji se odnosi na "netradicionalnu seksualnu orijentaciju" biće označen kao LGBT propaganda.

Savet Evrope je ranije pozvao bugarskog predsednika da na izmene zakona stavi veto.

Kako je saopštio komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O’Flaerti na društvenoj mreži Iks: "Duboko sam zabrinut zbog novog bugarskog zakona o zabrani LGBT propagande u školama."

"Bugarski parlament je upravo usvojio zakon o zabrani predstavljanja LGBT identiteta u školama. Pozivam bugarske vlasti da se bore se protiv govora mržnje, diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama i da odmah ukinu zakon," napisala je na Iksu Beatris Fresko Rolfo, članica Komiteta za ravnopravnost Saveta Evrope u Parlamentarnoj skupštini.

"Duboko smo zabrinuti zbog potpisivanja zakonskih amandmana u Bugarskoj i pozivamo da se zakon revidira, u skladu sa međunarodnim obavezama zemlje", izjavila je portparolka UN za ljudska prava Liz Trosel u saopštenju objavljenom u petak.

Komesarka EU za ravnopravnost Helena Dejli izjavila je 13. jula da će pokrenuti istragu o tome da li se ovim amandmanima krši zakon EU.

"Evropska komisija je zabrinuta zbog ugrožavanja primene evropskog zakonodavstva, uključujući poštovanje osnovnih prava sadržanih u Povelji o osnovnim pravima EU", napisala je Dalijeva u pismu upućenom bugarskom ministru.

Inače, prema novom bugarskom zakonu, "zabranjene su sve radnje koje se odnose na propagandu, promovisanje ili podsticanje, direktno ili indirektno, ideja i stavova u vezi sa netradicionalnom seksualnom orijentacijom i/ili određivanjem rodnog identiteta osim biološkog."

Prema zakonu, "netradicionalna seksualna orijentacija" je definisana kao "različita od opšteprihvaćenih normi, sadržanih u bugarskoj pravnoj tradiciji", koje se odnose na emocionalnu, romantičnu, seksualnu ili senzualnu privlačnost između osoba suprotnog pola", prenosi "Euraktiv".

Rusija je bila prva zemlja koja je pre 11 godina usvojila zakon o zabrani homoseksualne propagande usmerene ka maloletnicima. Posle izbijanja sukoba u Ukrajini, ruski zakon je u potpunosti zabranio "netradicionalne seksualne odnose."

Donošenje izmena zakona odbacio je prethodni parlament Bugarske, ali ih je usvojila sadašnja Narodna skupština.

Nakon potpisivanja zakona, predsednička administracija je saopštila da je "šef države izrazio stav o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom i školskom obrazovanju potpisivanjem ukaza o njegovom proglašenju."

image