Britanija uvodi novi zakon: Nasilje nad ženama postaje deo borbe protiv ekstremizma

Prosvetni radnici će biti u obavezi da prijave učenike za koje sumnjaju da "ekstremni mizoginisti", navodi se u vladinom antiterorističkom programu

Mizoginija ili nasilje prema ženama u Velikoj Britaniji će se tretirati kao oblik ekstremizma prema novim vladinim planovima, a Ivet Kuper, ministarka unutrašnjih poslova, naredila je reviziju britanske strategije za borbu protiv ekstremizma i takozvanih štetnih ideologija, otkriva "Telegraf".

Kako se navodi, nasilje prema ženama i devojčicama posmatraće se kao jedan od ideoloških trendova za koji vlada kaže da postaje sve popularniji, i tretiraće se na isti način kao islamistički i krajnje desničarski ekstremizam.

To bi moglo da znači da će prosvetni radnici biti u obavezi da prijave učenike za koje sumnjaju da "ekstremni mizoginisti", navodi londonski list.

Kuper je rekla da je došlo do porasta ekstremizma "i onlajn i na našim ulicama" koji "krši samu strukturu naših zajednica i naše demokratije", i da se dešava nakon upozorenja da mizogini influenseri radikalizuju tinejdžere na društvenim mrežama.

U članku se navodi da postoji nekoliko kategorija ekstremizma koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova rangiralo kao "zabrinjavajuće", uključujući islamistički, ekstremno desničarski ekstremizam, prava životinja, ekološki ekstremizam i ekstremizam u vezi sa Severnom Irskom.

Kuper je rekla da će strategija "mapirati i pratiti ekstremističke trendove" kako bi se utvrdilo kako da poremeti ljude i odvrati ih od njih. Takođe, utvrdiće se sve praznine u postojećoj politici kako bi se suzbili oni koji guraju "štetna uverenja i govor mržnje", dodala je.

Ovo nije prvi put da vlada označava mizoginiju oblikom ekstremizma.

Već nekoliko godina postoji zabrinutost oko "incel kulture", onlajn pokreta uglavnom mladih muškaraca koji sebe opisuju kao "nevoljno u celibatu" i krive žene za svoje probleme. Odnosi se na mušku populaciju koja gaji nasilna osećanja prema ženama kao rezultat osećaja odbačenosti. Zvaničnici se sada plaše da ova kategorija ne obuhvata i druge oblike ekstremne mizoginije.