"Global tajms": U Kini otkriveno desetak inostranih kompanija koje se bave meteorološkom špijunažom

Agencija za državnu bezbednost otkrila je na stotine ilegalnih meteoroloških stanica, raspoređenih u više od 20 regiona Kine, koje su u realnom vremenu prenosile meteorološke podatke u inostranstvo

Nekoliko međunarodnih kompanija, povezanih sa inostranim obaveštajnim agencijama, prikupljalo je meteorološke podatke u važnim oblastima zemlje, saopštilo je kinesko Ministarstvo državne bezbednosti (MSS), dodajući da su ove kompanije nezakonito prenosile osetljive podatke sa anemometarskih tornjeva u inostranstvo, prenosi kineski list "Global tajms".

Nedavno je stanovnik jednog primorskog grada prijavio Agenciji za državnu bezbednost da je jedna inostrana kompanija nelegalno izgradila anemometarski toranj, navodi se u saopštenju MSS. Inače, anemometarski toranj se koristi za merenje brzine i smera vetra, temperature vazduha i vazdušnog pritiska.

Agencija za državnu bezbednost je zatim izvršila tehnički pregled tornja i otkrila da, pored prikupljanja meteoroloških podataka, ovi instrumenti mogu da prenose podatke dobijene merenjem. Ovi podaci, ukoliko bi dospeli u ruke inostranih obaveštajnih službi, predstavljali bi opasnost po državnu bezbednost Kine, upozorilo je MSS.

U drugom slučaju, anemometarski toranj, koji se nalazio u blizini naučno-istraživačke baze, izazvao je sumnju nadležnih i slučaj je prijavljen Državnoj bezbednosnoj agenciji.

Nakon detaljnog pregleda, Državna agencija za bezbednost je utvrdila da ovaj toranj nije bio registrovan na propisani način i da je omogućavao prenos podataka u inostranstvo, što predstavlja značajan rizik po državnu bezbednost. Ovaj toranj je potom demontiran.

Kako je upozorilo je Ministarstvo državne bezbednosti, prema kineskim propisima nije dozvoljeno postavljanje meteoroloških stanica u blizini vojnih objekata, u vojno osetljivim područjima, kao ni u oblastima velikih građevinskih projekata. Ministarstvo podvlači da postavljanje takvih mernih instrumenata prestavlja opasnost po nacionalnu bezbednost.

Takođe, prema kineskim propisima, nijedna organizacija, bez posebnog odobrenja, ne sme da prenosi meteorološke podatke inostranim organizacijama, institucijama ili pojedincima, podseća "Global tajms".

U periodu od januara do oktobra 2023. godine, Agencija za državnu bezbednost je sarađivala sa meteorološkim odeljenjima u sprovođenju kampanje širom zemlje. Istraga je obuhvatila više od 10 inostranih kompanija, koje proizvode meteorološku opremu i pregledala je više od 3.000 stranih meteoroloških stanica.

Tom prilikom je otkriveno na stotine ilegalnih meteoroloških stanica, raspoređenih u više od 20 regiona Kine, koje su u realnom vremenu prenosile meteorološke podatke u inostranstvo.

Prema ovom ministarstvu, prikupljeni podaci uključuju i informacije i o radarima i satelitima. Inače, ovi podaci predstavljaju opasnost pošto su usko povezani sa vojnom, prehrambenom ili ekološkom bezbednošću.

Stručnjaci upozoravaju da, pored civilnih meteoroloških podataka, postoje i vojni meteorološki podaci, koji mogu da se koriste u vojne svrhe. Zaštita meteorololoških podataka ima isti značaj kao i zaštita kineskih vojnih odbrambenih linija i objekata.

Meteorološki podaci često imaju i stratešku i vojnu dimenziju, a oni su veoma važan deo zaštite državne bezbednosti, izjavio je naučni saradnik i stručnjak za bezbednost sa Kineskog instituta za savremene međunarodne odnose Li Vej. Kako naglašava ovaj stručnjak, i podaci iz svemira i stratosfere imaju ogroman vojni značaj.

Oblasti poput politike, vojske i diplomatije tradicionalno su povezane sa državnom bezbednošću, podseća Vej. Međutim, kako se naglašava u Sveobuhvatnom konceptu državne bezbednosti Kine, sve je više netradicionalnih oblasti, kao što su svemir, okeani, klima ili životna sredina, koji imaju sve veći strateški značaj.

Kako je zaključuje Li Vej, upravo zbog toga ne smemo da se fokusiramo samo na tradicionalne bezbednosne pretnje, već i na netradicionalne pretnje po državnu bezbednost.