Ima (li) neka tajna veza: Ramzan Kadirov, Tesla i Ilon Mask

Američki tehnološki milijarder negirao je da je poklonio čečenskom lideru vozilo "Tesla sajbertrak"

Američki milijarder Elon Mask ismejao je novinara Seta Abramsona, koji je tvrdio da izvršnom direktoru "Tesle" treba suditi zbog navodnog dosluha sa Rusijom.

Abramson, koji je postao naširoko poznat u SAD tokom predsedništva Donalda Trampa kada je opsežno istraživao navodne veze između Trampa i Rusije, našao se na meti Maska zbog svojih tvrdnji u vezi s vozilom "Tesla sajbertrak" kojim se čečenski lider prethodno pohvalio na društvenim mrežama. 

"Mask daje vozila spremna za vojnu upotrebu sankcionisanim neprijateljima Amerike? Zašto ovo nije najveća priča u Americi danas? Zašto Vest Point (vojna akademija gde je Mask održao govor ranije ove nedelje) miluje čoveka koji otvoreno radi protiv SAD?", zapitao se Abramson na Iksu.

Mask je odbacio Abramsonove tvrdnje, ocenivši da je u pitanju još jedan slučaj "laži" tradicionalnih medija.

"Da li ste ozbiljno toliko retardirani da mislite da sam poklonio 'sajbertrak' ruskom generalu? Još jedan primer koliko mediji lažu", napisao je vlasnik "Tesle".

"Tesla sajbertrak" je električno vozilo sa izuzetno izdržljivom šasijom, ali nije dizajnirano za vojnu upotrebu i dostupno je na tržištu po ceni od preko 200.000 dolara.

Kadirov se "sajbertrakom" provozao po Groznom, glavnom gradu južne ruske republike Čečenije, a na snimku koji je podelio proteklog vikenda, video se kako stoji iza mitraljeza fiksiranog na "Teslino" vozilo i redenicima oko vrata. 

"Ilone, hvala ti! Dođi u Grozni; Dočekaću te kao najdražeg gosta!", poručio je čečenski lider.

Nemački "Špigl" je Kadirovljev video protumačio kao "upozorenje" Zapadu da sankcionisani ruski državljani, kao što je Kadirov, i dalje mogu nabaviti luksuznu robu koja se zvanično ne uvozi u Rusiju zbog sankcija. 

Optužbe novinara Seta Abramsona su podstaknute objavom bivšeg ukrajinskog poslanika Antona Gerašenka, što predstavlja tek najnoviju u nizu kritika koje od kasne 2022. ukrajinski zvaničnici upućuju na račun američkog milijardera, kada je Mask počeo otvoreno da sumnja u vojnu strategiju Kijeva u sukobu s Rusijom i da poziva Ukrajinu da učini ustupke zarad postizanja mira.

Sa druge strane, Mask je takođe omogućio kijevskim snagama da koriste "Starlinkove" satelite za vojnu tehnologiju, i, uprkos negodovanju i tvrdnjama da bi "Starlink" trebalo da bude strogo civilna mreža, nije ukinuo pristup satelitima ukrajinskoj vojsci. 

Milijarder je, međutim, rekao da je odbio zahtev Ukrajine za aktiviranje usluge "Starlinka" na Krimu, objašnjavajući da bi napadi Kijeva na rusku Crnomorsku flotu doveli do dalje eskalacije. 

Ukrajinske obaveštajne službe su u februaru ove godine iznele optužbe da ruska vojska navodno koristi "Starlink" terminale. Mask je negirao da su njegovi terminali prodati Moskvi "direktno ili indirektno".