Svet

Pad vrednosti akcija evropskih odbrambenih kompanija: "Kraj zabave, lonac je prazan"

Akcije najvećeg evropskog proizvođača municije "Rajnmetala" pale su za dva odsto oko 10 časova, što predstavlja najveći pad indeksa na frankfurtskoj berzi DAKS (DAX)
Pad vrednosti akcija evropskih odbrambenih kompanija: "Kraj zabave, lonac je prazan"© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Akcije kompanija odbrambene industrije u Evropi drastično su pale su danas, nakon što je nemački list "Frankfurter algemajne zajtung" (FAZ) u subotu objavio da nemačko ministarstvo finansija neće odobriti dodatne zahteve za vojnu pomoć Ukrajini zbog budžetskih ograničenja.

Portparol nemačke vlade Arno Kolac ponovio je podršku Berlina Ukrajini "koliko god je potrebno", nazvavši izveštaj FAZ-a "netačnim".

Uprkos tome, akcije najvećeg evropskog proizvođača municije "Rajnmetala" pale su za dva odsto jutros oko 10 časova, što predstavlja najveći pad indeksa na frankfurtskoj berzi DAKS (DAX), prenosi agencija Rojters.

Akcije nemačkog proizvođača odbrambene elektronike "Hensoldt" je takođe zabeležio pad od 4 odsto. Akcije britanskog BAE sistema, potom francuski "Tales" i "SAB AB-a", kao i "Leonardo" iz Italije, takođe su zabeležile pad od 1,6 do 6 odsto.

Novi zahtevi za pomoć Ukrajinu neće biti odobreni na zahtev kancelara Olafa Šolca, objavio je FAZ, pozivajući se na pismo Ministarstva finansija od 5. avgusta.

Ministar finansija Kristijan Lindner uputio je pismo ministru odbrane Borisu Pistorijusu i ministarski inostranih poslova Analeni Berbok u kojem se navodi da se "nove mere" mogu preduzeti samo ako je "finansiranje obezbeđeno" u budžetskim planovima za ovu i naredne godine.

"Došao je trenutak kada Nemačka više ne može da obećava Ukrajini. Kraj zabave, lonac je prazan", ističe izvor iz vlade na koji se poziva FAZ i dodaje da smanjenje pomoći već utiče na situaciju na frontu.

Nemačka se nada da će u budućnosti Ukrajinu finansirati ne iz saveznog budžeta, već iz kredita EU uzetog pod garancijom zamrznutih sredstava ruske Centralne banke. Berlin polazi od odluke G7 o sudbini ruskih fondova, koja je usvojena još u junu ove godine.

Međutim, odluka zemalja G7 daleko je od sprovođenja i pravno je kontroverzna. Nemačka je morala da odloži kupovinu dodatnih sistema PVO IRIS-T za Ukrajinu, pošto je Pistorijusov zahtev da finansira ovu narudžbu odbijen.

Nemačka vlada je saopštila da umesto da troši novac poreskih obveznika, želi da koristi prihode od zamrznute ruske imovine za dalju pomoć Ukrajini, u koordinaciji sa svojim partnerima iz Grupe sedam (G7).

image