Svet

Tročasovni sastanak sa Blinkenom: Netanjahu podržao američki predlog o Bliskom istoku

Hamas je sinoć odbacio američki predlog
Tročasovni sastanak sa Blinkenom: Netanjahu podržao američki predlog o Bliskom istoku© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Nakon tročasovnog sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, premijer Izraela Benjamin Netanjahu podržao je najnoviji američki predlog za primirje na Bliskom istoku.

Predlog je predstavljen Izraelu i prenet Hamasu na kraju samita u Dohi prošle nedelje.

"Premijer je ponovio posvećenost Izraela aktuelnom američkom predlogu o oslobađanju naših talaca, koji uzima u obzir bezbednosne potrebe Izraela, na čemu on snažno insistira", navodi se u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta.

Hamas je sinoć odbacio američki predlog, piše "Tajms of Izrael".

Iz kabineta izraelskog premijera se navodi i da je sastanak Netanjahua i Blinkena bio "pozitivan" i da je održan u "dobroj atmosferi".

Izrael je u subotu oprezno pozdravio novi američki predlog, osmišljen da olakša i ubrza sporazum o prekidu vatre. Iz Netanjahuovog kabineta su saopštili da predlog "sadrži komponente koje su prihvatljive za Izrael".

Netanjahu je zahtevao da svaki sporazum o primirju obezbedi stalno prisustvo izraelskih snaga na granici između Egipta i Pojasa Gaze i da uključi mehanizam za sprečavanje povratka pripadnika Hamasa u severnu Gazu. On je takođe insistirao da Izrael zadrži pravo da nastavi borbu protiv Hamasa kako bi se postigli svi ciljevi rata - oslobađanje svih talaca, uništenje Hamasa i sprečavanje da Gaza predstavlja buduću terorističku pretnju Izraelu.

Za sada nije jasno kako američki "predlog za premošćavanje", koji nije objavljen, nastoji da reši ova pitanja.

image