Tročasovni sastanak sa Blinkenom: Netanjahu podržao američki predlog o Bliskom istoku

Hamas je sinoć odbacio američki predlog

Nakon tročasovnog sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, premijer Izraela Benjamin Netanjahu podržao je najnoviji američki predlog za primirje na Bliskom istoku.

Predlog je predstavljen Izraelu i prenet Hamasu na kraju samita u Dohi prošle nedelje.

"Premijer je ponovio posvećenost Izraela aktuelnom američkom predlogu o oslobađanju naših talaca, koji uzima u obzir bezbednosne potrebe Izraela, na čemu on snažno insistira", navodi se u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta.

Hamas je sinoć odbacio američki predlog, piše "Tajms of Izrael".

Iz kabineta izraelskog premijera se navodi i da je sastanak Netanjahua i Blinkena bio "pozitivan" i da je održan u "dobroj atmosferi".

Izrael je u subotu oprezno pozdravio novi američki predlog, osmišljen da olakša i ubrza sporazum o prekidu vatre. Iz Netanjahuovog kabineta su saopštili da predlog "sadrži komponente koje su prihvatljive za Izrael".

Netanjahu je zahtevao da svaki sporazum o primirju obezbedi stalno prisustvo izraelskih snaga na granici između Egipta i Pojasa Gaze i da uključi mehanizam za sprečavanje povratka pripadnika Hamasa u severnu Gazu. On je takođe insistirao da Izrael zadrži pravo da nastavi borbu protiv Hamasa kako bi se postigli svi ciljevi rata - oslobađanje svih talaca, uništenje Hamasa i sprečavanje da Gaza predstavlja buduću terorističku pretnju Izraelu.

Za sada nije jasno kako američki "predlog za premošćavanje", koji nije objavljen, nastoji da reši ova pitanja.