Svet

Nemačka političarka: Umesto finansiranja Kijeva, Berlin da traži kompenzaciju za Severni tok

Do izjava levičarske političarke je došlo nakon pisanja nemačkih medija o navodnoj umešanosti Ukrajinaca u sabotažu
Nemačka političarka: Umesto finansiranja Kijeva, Berlin da traži kompenzaciju za Severni tokGetty © Sean Gallup

Nemačka političarka Sara Vagenkneht izjavila je da je vreme da se razgovara o "kompenzaciji" za štetu na Severnom toku, nakon što su u javnost izašle tvrdnje o umešanosti Ukrajinaca u sabotažu.

"Umesto da nastavimo da tražimo od nemačkih poreskih obveznika da finansiraju ukrajinski državni budžet i snabdevanje oružjem, vreme je da se razgovara o kompenzaciji", rekla je ona.

Vagenkneht je dodala da bi, s obzirom na nove tvrdnje, sredstva za finansiranje Ukrajine trebalo da budu isključena iz nemačkog saveznog budžeta, prenose RIA Novosti.

Nemački mediji su prethodno pisali da je tužilaštvo u Berlinu izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog državljanina Vladimira Ž. Jedna od publikacija objavila je njegovu fotografiju, koja je omogućila da se utvrdi da je reč o roniocu Vladimiru Žuravljevu iz Kijeva. Takođe se navodi da su njegovi saučesnici bili bračni par - Svetlana i Evgenij Uspenski.

Takođe, američki "Volstrit džornal" je prošle nedelje, pozivajući se na neimenovane američke, ukrajinske i evropske izvore, tvrdio da je naređenje za sabotažu dao bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni, navodno kršeći direktno naređenje Vladimira Zelenskog da se operacija obustavi. Zalužni je negirao umešanost u sabotažu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je odbacio pisanje zapadnih medija, istakavši da Ukrajinci ne bi mogli sami da izvrše teroristički napad bez pomoći SAD.

On je ocenio da ta "medijska operacija" odaje utisak kao da je zamišljena kako bi se pažnja javnosti okrenula sa pravih izvršilaca terorističkog akta i dodao da će Moskva insistirati na transparentnoj međunarodnoj istrazi.

image