Svet

"Divim mu se": Obama kumovao njegovom povlačenju, a sad Bajdena obasipa pohvalama

Nekadašnji američki predsednik Barak Obama oglasio se nakon konvencije demokrata na kojoj se Bajden oprostio od stranke
"Divim mu se": Obama kumovao njegovom povlačenju, a sad Bajdena obasipa pohvalamaGetty © Mark Makela

Ponosan sam što ga zovem predsednikom i zahvalan sam što ga zovem prijateljom, poručio je nekadašnji američki predsednik Barak Obama uz govor Džozefa Bajdena.

Obama se oglasio nakon Nacionalne konvencije demokrata u Čikagu, gde je Bajden održao govor posvećen radu svoje administracije, ali je i ohrabrio svoju naslednicu Kamalu Haris.

Čekalo se šta će reći bračni par Obama, za koji se tvrdi da zapravo vode glavnu reč u Demokratskoj stranci.

"Ono čemu se najviše divim kod Džoa je njegova pristojnost, njegova otpornost i njegova nepokolebljiva vera u obećanje naše zemlje. Tokom poslednje četiri godine, to su vrednosti koje su Americi bile najpotrebnije", rekao je Obama.

Podsetimo, Vašington post pisao je da je Obama sa Bajdenom razgovarao samo jednom od debate Bajdena i Trampa, a u razgovorima sa drugim demokratama bio je jasan da je budućnost Bajdenove kandidature odluka koju treba da donese lično Bajden.

Ipak, u julu ga je pozvao da povuče svoju kandidaturu navodeći da se put ka njegovom reizboru umnogome suzio.

Mišel i Barak Obama nisu odmah podržali predsedničku kandidaturu Kamale Haris, a mediji su spekulisali i mogućnošću da bivša prva dama umesto aktuelne potpredsednice SAD bude kandidatkinja Demokratske partije na novembarskim predsedničkim izborima.

image