Svet

Ruski proizvođači svinjskog mesa potiskuju evropske stočare: Ciljaju na udeo EU na kineskom tržištu

Jurij Kovaljov, direktor ruske Nacionalne unije uzgajivača svinja rekao je da je cilj Rusije da zauzme udeo od 10 odsto kineskog uvoza svinjskog mesa u roku od tri do četiri godine
Ruski proizvođači svinjskog mesa potiskuju evropske stočare: Ciljaju na udeo EU na kineskom tržištuGetty © Dalibor Despotovic

Cilj proizvođača svinjskog mesa iz Rusije je da zauzmu 10 odsto kineskog uvoznog tržišta svinjskog mesa u narednim godinama, tako što žele da iskoriste trgovinske tenzije između Evropske unije i Kine, najvećeg svetskog potrošača svinjskog mesa.

Rusija nije izvozila svinjsko meso u Kinu sve do februara, kada je Peking odobrio trojici ruskih proizvođača da prodaju svinjetinu na kineskom tržištu vrednom 3,5 milijardi dolara, kojim dominiraju proizvođači iz EU sa 51 odsto udela.

Trgovina doprinosi jačanju ekonomskih veza Rusije i Kine suočenih sa sve većim sankcijama Zapada protiv obe zemlje, piše Rojters. EU je nedavno uvela privremene carine do 37,6 odsto na električne automobile uvezene iz Kine. Kao odgovor, Kina je najavila antidamping istragu o uvozu svinjetine, a proveravaće danske, holandske i španske firme za proizvodnju svinjskog mesa.

"Za nas ove trgovinske tenzije predstavljaju šansu da pokažemo našu konkurentnost na kineskom tržištu", rekao je za Rojters Jurij Kovaljov, direktor ruske Nacionalne unije uzgajivača svinja.

Kovaljov je rekao da je cilj Rusije da zauzme udeo od 10 odsto kineskog uvoza svinjskog mesa u roku od tri do četiri godine.

Rojters ukazuje da će se Rusija suočiti sa oštrom konkurencijom drugih velikih izvoznika svinjskog mesa, kao što je Brazil, ali i sa rastom kineske proizvodnje. Dodatni izazov je i što potražnja za svinjetinom u Kini opada, ali je činjenica da se i dalje troši oko 53 do 54 miliona tona godišnje, što je više od polovine svetske proizvodnje.

"Očekuje se da će ruska proizvodnja svinjskog mesa sa 4,9 miliona u 2023. dostići 5,2 miliona tona u 2024. Najniži nivo u postsovjetskom periodu od 1,5 miliona zabeležen je 1999. godine. Rekord Sovjetskog Saveza bio je 3,5 miliona tona 1989. godine", rekao je Kovaljov.

Trenutna proizvodnja čini Rusiju četvrtim najvećim proizvođačem, iza Kine, EU i Sjedinjenih Država, i stavlja je u rang sa Brazilom. Prema zvaničnim podacima kineske carine, uvoz svinjskog mesa i iznutrica opao je za 27,3% na godišnjem nivou na 1,11 miliona tona u prvoj polovini 2024. godine.

Kovaljov navodi da će između 50.000 i 60.000 tona ruske svinjetine biti isporučeno Kini ove godine, što je oko tri odsto ukupnog kineskog uvoza, prema prognozi američkog Ministarstva poljoprivrede.

Veći deo kineskog uvoza iz EU su iznutrice, kao i uši i papci, a ne čisto meso. Ruska domaća potražnja za iznutricama je niska, kao i u EU.

Kovaljov je rekao da ruski izvoz svinjskog mesa trenutno čini 60% mesa i 40% iznutrica – slično mešavini u ukupnom kineskom uvozu.

Ruski privatni proizvođači koji su ovlašćeni da prodaju svinjetinu Kini – "Miratorg", "Velikolukski kompleks za uzgoj svinja" i "Rusagro" – su među prvih pet proizvođača svinjskog mesa u Rusiji.

"Procenjujemo da ćemo ove godine izvesti 10.000 tona mesa u Kinu", rekao je zamenik generalnog direktora Rusagroa Aleksandar Tarasov.

Rojters navodi da je ruska industrija svinjskog mesa bila u krizi nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali napominje da je ponovo počela da raste 2005. godine, uz pomoć državne podrške i protekcionističkih mera. Kovaljov procenjuje da je u ovaj sektor uloženo do 25 milijardi dolara od 2005. godine.

Proizvođači su 2008. godine, zbog izbijanja afričke svinjske kuge, pretrpeli gubitke, jer im je ta bolest zatvorila kinesko tržište na 15 godina. Međutim, proizvodnja svinjskog mesa se brzo oporavila i dobila veliki podsticaj zabranom uvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2014. godine.

Ministarka poljoprivrede Oksana Lut predviđa da će se ruski izvoz svinjskog mesa u sve zemlje povećati na 310.000 tona u 2024. godini, uključujući žive svinje. Ruski proizvođači su već preuzeli 50% udela u uvozu svinjskog mesa u Vijetnamu i izvoze na oko 20 drugih tržišta.

"Imamo jedan od najmodernijih sektora proizvodnje svinjskog mesa u svetu", rekao je Kovaljov.

"Miratorg" je saopštio da je isporučio prve količine iz svog logističkog čvorišta u ruskoj oblasti Belgorod u luku Nanša u južnoj Kini i železnicom i morem. Kompanija je saopštila da je njen ukupan izvoz svinjskog mesa porastao za 70% prošle godine i da planira da poveća proizvodnju svinjskog mesa za 5% kako bi odgovorio na rast potražnje.

"Rusija definitivno ima prirodne resurse, stočnu bazu i rezerve vode da višestruko poveća proizvodnju mesa", rekla je Marina Demidova, šef izvoza "Miratorga".

image