Svet

Misterija dostojna Agate Kristi: Nestao britanski tajkun, partner nastradao dva dana ranije

Ekipa koja bi sama po sebi mogla da inspiriše nekog "Netfliks" ili HBO pisca serija o spletkama visokog društva isplovila je 14. avgusta iz sicilijanske luke Milaco
Misterija dostojna Agate Kristi: Nestao britanski tajkun, partner nastradao dva dana ranije© Photo by Vincenzo Pepe/Getty Images

Voda u sicilijanskoj luci bila je mirna i plava, na nagrađivanoj 56 metara dugačkoj luksuznoj jahti osoblje iz Šri Lanke bilo je u pripravnosti: biznismeni, advokati i tajkuni iz Velike Britanije, SAD, Kanade, Novog Zelanda i Irske i njihove porodice bile su ukrcane i spremne za odmor iz snova. 

Ekipa koja bi sama po sebi mogla da inspiriše nekog "Netfliks" ili HBO pisca serija o spletkama visokog društva isplovila je 14. avgusta iz sicilijanske luke Milaco, obilazeći nekoliko dana Eolska ostrva. 

Usledila je bura nalik na one iz Šekspirovih komada, a zatim i misterija dostojna Agate Kristi. 

Jahta "Bajezijan" koja je plovila pod britanskom zastavom i bila poznata po najvećem aluminijumskom jarbolu na svetu potonula je u nedelju u velikoj oluji u blizini luke Portičelo, istočno od Palerma.

Njom su plovile ukupno 22 osobe, od kojih se šest, uključujući britanskog tehnološkog tajkuna Majka Linča i njegovu 18-godišnju ćerku, i dalje se vode kao nestali.

Linčeva supruga Anđela Bakares je spasena. 

Nestali su i predsednik banke "Morgan Stenli internešenal" Džonatan Blumer i advokat Kris Morvilo.

Trenutno timovi ronilaca i istražitelja neumorno rade u nadi da će pronaći nestale osobe. Mediji, međutim, ukazuju na neobičnu okolnost. 

Linč i Morvilo, nestali tajkun koga nazivaju i "Britanski Bil Gejts" i njegov advokat, pre samo dva meseca su oslobođeni krivice za prevaru u vezi sa prodajom Linčove firme "Autonomi" američkoj kompaniji "Hjulit Pakard" za 11 milijardi dolara, prenosi britanski "Gardijan". 

Zajedno sa Linčem, optužen je bio njegov saradnik Stiven Čemberlen, koji je takođe oslobođen krivice. 

Izvori u spasilačkom timu rekli su "Gardijanu" da su putnici na zlosrećnoj jahti uglavnom bili Linčovi zaposleni i saradnici. Igrom sudbine, Čemberlen je izbegao tragično putovanje, ali ne i nesreću.

Naime, Čemberlen je umesto sunčanja na jahti te nedelje odabrao džoging u Kembridžširu. Samo dva dana pre nego što su mu saborci nestali u brodolomu, usmrtio ga je automobil dok je trčao. 

Prema najnovijim informacijama, policija Kembridžšira je u potrazi za svedocima sudara.

U sicilijanskom gradiću Termini Imerse, sa druge strane, tužioci su otvorili istragu kako bi utvrdili šta je uzrok potonuća. 

Oskar Vajld bi rekao da život imitira umetnost, a da li bi drama koja se trenutno odvija u Sredozemnom moru najviše "legla" Šekspiru, "Netfliksu" ili pak Agati Kristi ― vreme će, nadamo se, pokazati.

image