Svet

Nemački NATO oficir o litijumu: EU se igra s vatrom, prave Veliku Srbiju

"Miloševićev naslednik" Aleksandar Vučić i "naslednik izvršioca genocida Radovana Karadžića" Milorad Dodik žele da formiraju Veliku Srbiju, u čemu im pomažu Nemačka i EU, piše Aleksandar Rotert
Nemački NATO oficir o litijumu: EU se igra s vatrom, prave Veliku SrbijuGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Vlasti u Beogradu žele da naprave Veliku Srbiju, a nemačka vlada i Evropska unija im to dozvoljavaju kroz sporazum o litijumu, piše nemački politikolog i nekadašnji oficir NATO snaga Aleksandar Rotert za berlinski list "Tagescajtung" (TAZ).

On navodi da su svi argumenti koje iznose zagovornici tog "prljavog posla" ili opovrgljivi ili lažni, jer srpske rezerve litijuma predstavljaju tek jedan odsto svetskih zaliha tog minerala.

EU bi mogla da uvozi litijum iz "neproblematičnih" demokratskih država kao što je Australija, navodi Rotert, tako da ne mora da "podržava jednog od poslednjih agresivnih autokrata u Evropi".

Nemačka bi, takođe, mogla da eksploatiše sopstvene rezerve litijuma, ali to verovatno ne bi bilo preporučljivo s obzirom na zagađenje životne sredine i predstojeće izbore, ističe nemački oficir. Međutim, Srbija deluje veoma daleko i Berlinu očigledno nije stalo do srpskih aktivista za zaštitu životne sredine.

Zanimljiva je i smirena reakcija ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka na nemačko-srpski litijumski sporazum: "Nikada nisam čuo ništa od predsednika Srbije Aleksandra Vučića što bi nas navelo da pretpostavimo da će Srbija promeniti svoju politiku."

Vučić nastavlja Miloševićevu politiku

Rotert navodi da u Evropi i Nemačkoj i dalje ima onih koji veruju da je Vučić "garant stabilnosti na Balkanu" i da ga treba podržati. On, s druge strane, Vučića upoređuje sa Slobodanom Miloševićem.

"Vlada u Beogradu je počela da sprovodi Miloševićev plan Velike Srbije u delo. Miloševićev bivši ministar propagande Aleksandar Vučić je sadašnji predsednik Srbije, čiji su huligani u maju prošle godine napali snage NATO-a na severu Kosova kojim dominiraju Srbi, kada je povređeno 90 mirovnjaka, od kojih neki teže", navodi nemački oficir.

On Miloševića okrivljuje za raspad SFRJ i ratove koji su usledili, tokom kojih je, prema procenama koje iznosi, poginulo blizu 150.000 ljudi, dok je oko četiri miliona raseljeno.

Rotert navodi da su Srbi u BiH sproveli "etničko čišćenje", kao i da su srpske snage počinile "80 odsto ratnih zločina" u tom ratu. On takođe navodi da su na kraju rata teritorije koje su kontrolisali Srbi bile "99,9 odsto srpske", ne navodeći kako je došao do te brojke. A ni zašto u "multietničkom" Sarajevu, na primer, Srba gotovo da više i nema.

Evropa greši što "umiruje" Vučića

Ipak, baš kao i devedesetih godina, EU pokušava da pridobije naklonost Beograda, navodi nemački oficir.

Zbog takve evropske politike, Vučić i Milorad Dodik, njegov "guverner" u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, u kojem dominiraju Srbi, na terenu stvaraju činjenice koje njima odgovaraju. Početkom juna, oni su se sastali u Beogradu na saboru koji je za cilj imao "koordinaciju ujedinjenja područja u kojima dominiraju Srbi van Srbije", ističe on.

Stručnjaci nemačkog Ministarstva spoljnih poslova su svesni da se igraju sa vatrom, jer je njihov portparol Kristijan Vagner najoštrije osudio srpsku deklaraciju zato što se "u njoj nalaze nacionalističke izjave i retorika koje dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine".

Rotert navodi da je Dodik, koji sebe vidi kao naslednika "izvršioca genocida Radovana Karadžića", sam priznao da ima "svakodnevne zvanične" radne sastanke sa ministrima iz Srbije i RS kako bi se deklaracija sprovela u delo. Dodik je rekao i da je Vučićeva uloga je "nezamenljiva" i to pokazuje "koliko je RS važna za Srbiju".

Nemački oficir ukazuje da je Dodik rekao da mu je specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin rekao da će Srpska jednog dana biti nezavisna, a na pitanje da li će uvesti dinar kao valutu, predsednik RS je šaljivo rekao da će uvesti rusku rublju.

Sve ovo bi trebalo da navede kancelara Šolca da "razmisli o tome sa kim sklapa dilove i šta je u pitanju", zaključuje Rotert.

image