Svet

Češka od ukradene ruske imovine kupuje municiju za Ukrajinu

Zapadne zemlje su zamrzle suverenu rusku imovinu u vrednosti od oko 300 milijardi dolara po početku Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.
Češka od ukradene ruske imovine kupuje municiju za UkrajinuGetty © Royalty-free

Češka Republika će iskoristiti deo kamate od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji za kupovinu municije velikog kalibra za Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Ovo je jedinstvena prilika za brzu i efikasnu podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

U junu je Ukrajina primila svoju prvu pošiljku u okviru ove inicijative i isporuke se nastavljaju svakog meseca, rekli su češki zvaničnici.

Zapadne zemlje su zamrzle suverenu rusku imovinu u vrednosti od oko 300 milijardi dolara nakon što je Rusija otpočela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022.

Zemlje EU uzimaju kamatu zarađenu na imovini, koja uključuje obveznice i druge hartije od vrednosti koje je kupila ruska Centralna banka, i stavljaju ih u fond EU kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Vlade EU su se u junu složile da iskoriste 1,4 milijardu evra profita ostvarenog preko kamate kako bi kupile oružje i finansirale druge vrste pomoći za Ukrajinu.

Kremlj je plan da se kamate zarađene na zamrznutoj ruskoj imovini koriste za finansiranje vojne pomoći Ukrajini, "krađom", upozorivši da će Moskva preuzeti legalne akcije protiv svakoga ko je bio umešan u tu odluku.

image