Svet

Azerbejdžan zvanično podneo zahtev za pristupanje BRIKS-u

Azerbejdžan i Kina su početkom jula usvojili zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva, u kojoj je azerbejdžanska strana izrazila želju da se pridruži BRIKS-u
Azerbejdžan zvanično podneo zahtev za pristupanje BRIKS-u© Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Baku je zvanično podneo zahtev za pristupanje BRIKS, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.

"Azerbejdžan je podneo zvaničan zahtev za pristupanje BRIKS-u", rekao je ministar spoljnih poslova Ajhan Gadžizade.

Azerbejdžan i Kina su početkom jula usvojili zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva, u kojoj je azerbejdžanska strana izrazila želju da se pridruži BRIKS-u, a kineska je pozdravila interakciju sa Bakuom u okviru saveza.

Da Azerbejdžan pokazuje interesovanje za jačanje saradnje sa BRIKS-om navedeno je i u zajedničkoj izjavi predsednika Vladimira Putina i Ilhama Alijeva objavljenoj dan ranije.

U dokumentu se ističe da Moskva podržava ovu težnju Bakua. Osim toga, Putin je pozvao Alijeva na sastanak, koji će biti održan u okviru samita BRIKS-a u Kazanju u oktobru ove godine. 

BRIKS je organizacija osnovana 2006. godine a članice su: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Rusija ove godine predsedava BRIKS-om. Glavni događaj ove organizacije biće samit BRIKS-a od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

image