Svet

Škotska suspenduje sve susrete s izraelskim zvaničnicima

Do odluke je došlo nakon kritika na račun škotskog šefa diplomatije zbog "tajnog" susreta s izraelskim ambasadorom u Velikoj Britaniji
Škotska suspenduje sve susrete s izraelskim zvaničnicimaGetty © Ken Jack

Škotska je saopštila da je suspendovala sve sastanke sa izraelskim zvaničnicima dok ne dođe do "stvarnog napretka" na putu ka miru u Gazi.

Do odluke dolazi nakon kritika tajnog sastanka škotskog ministra spoljnih poslova Angusa Robertsona i izraelskog ambasadora u Velikoj Britaniji Danijela Grudskog Ekštajna.

Robertson je u saopštenju tvrdio da njegov sastanak sa izraelskim diplomatom ne predstavlja "normalizaciju odnosa" škotskih i izraelskih vlasti. On je dodao da je Ekštajn bio taj koji je zatražio sastanak, dok je Roberson to video kao "priliku" da izrazi "nepokolebljivi stav Škotske" o potrebi za hitnim prekidom vatre u Gazi.

"Nije bila namera da se ovaj sastanak predstavi kao legitimisanje delovanja izraelske vlade u Gazi. Škotska vlada je dosledna u svojoj nedvosmislenoj osudi zverstava kojima smo bili svedoci u Gazi", dodao je on.

Kako je naveo, "jasno je da ubuduće neće biti prikladno da se prihvataju bilo kakvi pozivi na buduće sastanke" sve dok se ne bude video "stvaran napredak ka miru". 

Robertson se suočio s kritikama vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP), a neki njegovi protivnici su tražili da bude suspendovan.

Šef škotske diplomatije je bio predmet kritika i zbog "tajnosti" sastanka, o kojem je javnost saznala tek nakon što je Grudski postavio fotografiju s Robertsonom na Iksu (bivši Tviter).

Vlada Velike Britanije, čiji je deo Škotska, takođe je pozvala na prekid vatre između Hamasa i Izraelskih odbrambenih snaga.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami nedavno je posetio Izrael i okupirane palestinske teritorije, gde se sastao sa svojim izraelskim kolegom Izraelom Kacem i palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom.

image