Svet

Obalska straža: Britanski tajkun i njegovi saputnici najverovatnije mrtvi

Šest osoba se vodi kao nestale posle oluje
Obalska straža: Britanski tajkun i njegovi saputnici najverovatnije mrtviGetty © Jonathan Brady - PA Images / Contributor

Britanski tehnološki preduzetnik Majk Linč i predsednik "Morgan Stenli internešenela" Džonatan Blumer su među onima za koje se strahuje da su stradali nakon što im je potonula luksuzna jahta u blizini Sicilije, saopštila je Obalska straža.

"Nikad ne reci nikad je naš moto", rekao je Vinćenco Zagarola, portparol italijanske obalske straže. "Ali, u ovom trenutku, bilo bi razumno misliti da je veća verovatnoća da ćemo pronaći nestale ljude u brodu."

Zagarola je dodao da će se potraga za šestoro nestalih nastaviti, uz pomoć vojnih brodova i helikoptera. U odvojenom intervjuu novinskoj agenciji PA, na pitanje da li će putnici biti pronađeni živi, on je rekao da bi "racionalan odgovor bio ne".

Šest gostiju i devet članova posade spašeni su sa jahte "Bajezijan", koja je potonula nakon što je u ponedeljak tornado pogodio brod u blizini Portičela na Siciliji. Linč i njegova porodica slavili su, sa malom grupom savetnika, njegovu nedavnu oslobađajuću presudu od optužbi za prevaru kada je udarila oluja.

Šef agencije za civilnu zaštitu na Siciliji Salvo Cocina rekao je "Blumbergu" da su šest nestalih putnika Blumer i njegova supruga Džudi, Kliford Cens, Kris Morvilo i njegova supruga Neda, kao i Linč i njegova ćerka Hana.

Vatrogasci su rekli da je pristup jahti, koja se nalazi 48 metara ispod površine, "komplikovan". U saopštenju Obalske straže dodaje se da ronioci "procenjuju izvodljivost bezbednog ulaska u olupinu, operaciju koja je postala komplikovana zbog dubine i položaja trupa".

"Potraga će se nastaviti koliko god bude potrebno", dodao je Zagarola. "Sigurno će ceo trup morati da se pregleda metar po metar."

image