Svet

"Boing" ponovo u problemu: Obustavljeni probni letovi novog mlaznjaka, titanijumska šipka pukla u letu

Najnoviji, prijavljeni, neuspeh dolazi manje od mesec dana nakon što je kompanija priznala krivicu za prevaru u vezi sa padovima "737 maksa"
"Boing" ponovo u problemu: Obustavljeni probni letovi novog mlaznjaka, titanijumska šipka pukla u letu© (C) Core Lohse

Američki proizvođač aviona "Boing" obustavio je probne letove svog dvomotornog mlaznog aviona "777 iks" nakon što su inspekcije posle leta identifikovale kvarove ključnih delova na tri od četiri testna aviona, prenosi "Er karent" pozivajući se na izvore.

Portal fokusiran na avio-idustriju navodi da je titanijumska šipka koja je deo strukture koja montira motor na avion, pronađena odsečena na jednom mlaznjaku nakon probnog leta na Havajima. Daljom inspekcijom pronađeni su slični kvarovi na još dve letelice, preneo je portal.

"Naš tim zamenjuje deo i beleži sve informacije i nastaviće testiranje kada bude spreman", saopšteno je iz "Boinga".

Motori "777 iksa" su najveći i najsnažniji ikada napravljeni, sa prečnikom od skoro 3,5 metara i težinom od 11 tona svaki.

Početskom sedmice američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo naredila je inspekciju još jednog "Boingovog" aviona, "787 drimlajner". U incidentu u martu, mlaznjak 787 je iznenada porinuo u vazduhu, pri čemu je više od 50 putnika povređeno.

Poslednjih meseci otkriven je niz nedostataka u "Boingovim" avionima što je dovelo do zabrinutosti za bezbednost putnika i posada i istraga.

U julu, kompanija je pristala da plati kaznu od 243,6 miliona dolara i izjasni se krivom za prevaru zbog pokušaja da prikrije greške u sistemu stabilizatora koje su dovele do nesreća 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo skoro 350 ljudi.

Prema sporazumu o priznanju krivice, proizvođač je pristao da uloži najmanje 455 miliona dolara u naredne tri godine kako bi poboljšao svoje programe bezbednosti i usklađenosti i tri godine sarađuje sa specijalnim nadzornikom kojeg je imenovala vlada SAD.

image