Svet

Leonid Savin: Australija je strateško uporište SAD u Pacifičkom regionu

Australija je spremna da igra sve veću ulogu u obuzdavanju Kine, stavljajući svoje resurse i teritoriju na raspolaganje SAD i slepo prateći naloge koji dolaze iz Bele kuće i Pentagon, primećuje ruski geopolitičar
Leonid Savin: Australija je strateško uporište SAD u Pacifičkom regionuGetty © Getty Images News

Australija se ranije zadovoljavala time da bude puki dodatak Ujedinjenog Kraljevstva, ali sada, u jeku promene globalnih odnosa i aktuelne konfrontacije između Vašingtona i Pekinga, SAD ih sve više koriste kao strateško uporište u regionu, piše ruski geopolitičar Lenid Savin za sajt "Jurosinerdžis".

Australija je 9. avgusta objavila da je stvorila sopstvenu sajber komandu. U zajedničku sajber jedinicu integrisana je, između ostalih, 138. eskadrila za komunikacije, 462. eksadrila i 1. združena jedinica za odnose sa javnošću, a u budućnosti je planirana i intregracija jedinice za umrežavanje podataka, koja se ranije bavila operativnom podrškom.

Nova struktura će raditi zajedno sa nekoliko odeljenja, poput odeljenja za sajber operacije, odeljenja za strateški vojni uticaj i osoblja australijskih oružanih snaga u okviru Direkcije za komunikacije Australije.

Kognitivni rat i informacioni rat, koji su povezani sa radom nove sajber komande, odnose se na posedovanje sposobnosti i postizanje rezultata u informacionom okruženju, koje pokriva svih pet domena: sajber, pomorski, kopneni, vazdušni i kosmički prostor.

Dakla, radi se o novom integrisanom pristupu u ovih pet oblasti. Kako konstatuje Savin, američka vojska je to uradila mnogo ranije.

Stvaranju australijske sajber komande u julu je prethodila vežba "Plavi spektar", koja je održana zajedno sa američkom i japanskom vojskom. Zvanični domaćin bila je kapetan Ketrin Gordon iz snaga za informaciono ratovanje australijskih oružanih snaga, a vežbe su se odvijale pod okriljem Trilateralne radne grupe za informacioni rat.

Glavni cilj je bio da se sinhronizuju taktike, tehnike, procedure i terminologija tokom zajedničkih operacija. Prema zvaničnim saopštenjima, manevri predstavljaju novi korak u jačanju partnerstva i interoperabilnosti u operacijama informacionog ratovanja.

Australijom upravlja Vašington

Važno je to što se programi digitalne transformacije sprovode pod okriljem Ministarstva odbrane SAD, a ne Australije, primećuje ruski geopolitičar, što još jednom pokazuje da Kanbera više nije samo mlađi partner, već da njome upravlja Vašington. Stvaranje australijske sajber komande urađeno je uz direktnu pomoć Pentagona.

Australijski ministar odbrane Ričard Marles je početkom avgusta, tokom redovnih ministarskih konsultacija održanih u Vašingtonu, potvrdio potpunu potčinjenost Australije SAD, kada je izjavio da će, pored aktivnosti AUKUS-a i proizvodnje nuklearnih podmornica klase "Virdžinija", biti organizovana i zajednička proizvodnja raketa. A u te inicijative spada i proširenje mreže američkih vojnih baza na tlu Australije, dodaje Savin.

Očigledno, suprotstavljanje Kini nije samo stav Australije, već i njenog anglosaksonskog velikog brata AUKUS-a i „Koalicije pet očiju“ (obaveštajni savez SAD, Britanije, Kanade, Novog Zelanda i Australije). Stav SAD po pitanju Kine je sasvim jasan: u pitanju je zaustavljanje porasta moći Kine i ograničavanje saradnje sa njom.

Američki vojni stručnjaci tvrde da SAD moraju da prilagode i reorganizuju svoje strategije i institucije, kako bi odgovorile na kineski izazov. Lideri bi trebalo da daju prioritet ograničavanju ekonomskih veza sa Kinom u oblastima koje utiču na kritičnu infrastrukturu i borbene sposobnosti, prepoznajući evoluirajuću prirodu kineskog strateškog pristupa u ovim sektorima.

Kako smatraju američki stručnjaci, SAD moraju da se pozabave pitanjem istraživanja u oblasti bezbednosti, koje se često zanemaruje u aktuelnim politikama fokusiranim na transfer tehnologije. Ovo zanemarivanje je posebno opasno u kontekstu vojno-civilne fuzije, gde naizgled bezazlena naučna saradnja može da pomogne jačanju vojnih sposobnosti Kine.

Zbog toga Vašington izuzetno negativno reaguje na bilo koju kinesku aktivnost, bilo da se radi o novim trgovinskim sporazumima Pekinga sa nekom zemljom ili napretku u brodogradnji, uočava Savin.

Kako zaključuje ruski geopolitičar, Australija je spremna da igra sve veću ulogu u obuzdavanju Kine, stavljajući svoje resurse i teritoriju na raspolaganje SAD i slepo prateći naloge koji dolaze iz Bele kuće i Pentagona.

image