Svet

Stano: EU nema veze s protestima zbog litijuma

Pre portparola EU, tvrdnje o zapadnom mešanju odbacio je i Stejt department
Stano: EU nema veze s protestima zbog litijuma© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Zvaničnici EU su ponovo "odlučno" odbacili tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da iza nedavnih protesta protiv planova za iskopavanje litijuma stoje zapadne zemlje, javlja Radio Slobodna Evropa.

"Evropska unija apsolutno odbacuje optužbe da je umešana u bilo koju vrstu nezakonitih ili nelegitimnih aktivnosti povezanih sa stranim mešanjem. To nije ono što Evropska unija radi", rekao je na brifingu za novinare portparol Evropske komisije za spoljnu politiku Peter Stano.

Protesti zbog planova za iskopavanje litijuma se održavaju pošto su Evropska unija i Vlada Srbije prošlog meseca potpisale memorandum o razumevanju o "strateškom partnerstvu" o održivim sirovinama, lancima snabdevanja baterijama i električnim vozilima.

I portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da određeni "pseudodemokratski krugovi cinično nastoje da sasvim prirodnu zabrinutost građana za životnu sredinu i njihov odnos prema rudarskim projektima u interesu razvoja nacionalne ekonomije i poboljšanja blagostanja naroda transformišu u proteste".

I Stejt department saopštio je nedavno da je lažna svaka tvrdnja da se Sjedinjene Američke Države (SAD) mešaju u proteste u Srbiji ili da podržavaju protestne pokrete usmerene protiv Vlade Srbije.

"Ne čudi nas što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom sveta", navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat, takođe je odbacio tvrdnje da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste zbog litijuma ističući da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom "Jadar" i Rio Tinto

"Mi podržavamo vlast u Srbiji i njenu poziciju u ovom projektu. Zašto bismo, zaboga, onda bili zainteresovani da negujemo opoziciju?", rekao je Pajat.

image