Svet

Kina odgovorila SAD: Vašingtonu je zastrašivanje kineskim nuklearnim arsenalom samo izgovor

Portparol ministarstva Mao Ning je rekao da "SAD koriste narativ o kineskoj nuklearnoj pretnji, nalazeći izgovore da ostvare stratešku prednost"
Kina odgovorila SAD: Vašingtonu je zastrašivanje kineskim nuklearnim arsenalom samo izgovor© Chris Hondros/Getty Images

Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog izveštaja da su SAD odobrile strateški nuklearni plan fokusiran na kinesko ubrzano jačanje nuklearnog arsenala, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"SAD koriste narativ o kineskoj nuklearnoj pretnji, nalazeći izgovore da ostvare stratešku prednost", kazao je portparol ministarstva Mao Ning na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Kako je preneo "Njujork tajms", predsednik SAD Džozef Bajden je još u martu odobrio visoko poverljivi nuklearni strateški plan fokusiran na "brzo rastući arsenal Kine, kojim se takođe predviđa priprema Amerike za moguće koordinirane nuklearne izazove od strane Kine, Rusije i Severne Koreje".

"Kina je ozbiljno zabrinuta zbog takvih izveštaja, a činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD proteklih godina konstantno podsticale teoriju o takozvanoj kineskoj nuklearnoj pretnji", naveo je Mao Ning.

Bela kuća je juče saopštila da strateški plan koji je Bajden odobrio ove godine nije odgovor nijednoj zemlji ili bilo kakvoj pretnji.

SAD su dosledno ukazivale na jačanje nuklearnog arsenala Kine, a godišnji izveštaj Pentagona iz oktobra prošle godine pokazao je da ta zemlja ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu, a do 2030. godine imaće ih verovatno više od 1.000.

image