Svet

Iran odgovorio Americi: Iranska doktrina je miroljubiva upotreba nuklearne energije

Iran je negirao da ima program razvoja nuklearnog oružja, ali je njegov vrhovni vođa Ali Hamnei rekao da svetski lideri ne bi mogli da spreče Teheran da ga ima ako to želi
Iran odgovorio Americi: Iranska doktrina je miroljubiva upotreba nuklearne energije© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Iran se pridržava koncepta mirnog razvoja nuklearne energije, nuklearno oružje ne postoji u odbrambenoj doktrini i sve izjave Vašingtona suprotno ovome su neosnovane i deo su američke izborne kampanje, izjavio je za "RIA Novosti" portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Prethodno, predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD Majk Tarner, u intervjuu za Si-Bi-Si, rekao je da bi Iran mogao da objavi da ima nuklearno oružje do kraja ove godine.

"Iranska doktrina je miroljubiva upotreba nuklearne energije u skladu sa potrebama i razvojnim planovima zemlje, kao i na osnovu međunarodnih sporazuma u ​​okviru Ugovora o neširenju nuklearnog oružja nikada bili i nisu u iranskoj odbrambenoj doktrini", rekao je Kanani.

On je napomenuo da su takve izjave iz SAD neosnovane i da nisu ništa drugo nego deo njihove kampanje uoči predsedničkih izbora.

Iran je negirao da ima program razvoja nuklearnog oružja, ali je njegov vrhovni vođa Ali Hamnei rekao da svetski lideri ne bi mogli da spreče Teheran da ga ima ako to želi. Na pitanje da li su Hamneijevi komentari "promenili njegov zaključak" o iranskoj nuklearnoj sposobnosti, Tarner je odrečno odgovorio.

Ranije je novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan rekao da iranska odbrambena doktrina ne podrazumeva niti sadrži odredbe o nuklearnom oružju, te stoga SAD moraju da prilagode svoju politiku prema Islamskoj Republici.

image