Svet

Verska "tolerancija" EU: Češka poziva na istragu pravoslavnih crkvi

Šef Odbora češkog senata za bezbednost Pavel Fišer smatra da Češka pravoslavna crkva i Ruska pravoslavna crkva u Češkoj mogu biti zloupotrebljene za "nelegitiman uticaj neprijateljske strane države"
Verska "tolerancija" EU: Češka poziva na istragu pravoslavnih crkviGetty

Češke obaveštajne službe moraju istražiti pravoslavne crkve u zemlji kako bi ispitale navodni ruski uticaj, rekao je šef Odbora češkog senata za bezbednost Pavel Fišer, preneli su lokalni mediji.

On je tvrdio da zakoni u toj zemlji ne dozvoljavaju državnim organima da odgovore na bezbednosne pretnje koje bi nastale zloupotrebom crkava, implicirajući da bi na institucije Ruske pravoslavne crkve (RPC) u Češkoj ili Češke pravoslavne crkve mogla da utiče Moskva, kako bi ih navodno navela da deluju protiv javnih interesa. 

On je insistirao na tome da su potrebni novi zakoni kako bi se vlastima dala neophodna ovlašćenja.

"Sloboda veroispovesti i udruživanja ne smeju biti zloupotrebljene za nelegitiman uticaj od strane neprijateljske strane države", rekao je Fišer, a prenose "Češke novine".

On je takođe pozvao Ministarstvo kulture da istraži da li ove dve crkve deluju u skladu sa zakonom i uslovima njihove registracije, predlažući da se one zatvore ako to nije slučaj.

"Češke novine" navode da je ministarstvo već sprovelo reviziju ovih crkava nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba 2022. godine i zaključilo da nema osnova za povlačenje izdate registracije. 

Ipak, Fišer insistira da češka grana RPC ima direktne veze s ruskim vlastima. On je takođe naveo da je Češka pravoslavna crkva, uprkos svojoj autokefalnosti, dospela pod sve veći uticaj ličnosti koje su navodno imale kontakte s ruskim bezbednosnim agencijama od 2014. godine.

Političar je takođe pozvao češko Ministarstvo unutrašnjih poslova da se postara da policija istraži moguće kriminalne aktivnosti članova dveju crkava.

Ukrajinski poslanici su u utorak usvojili zakon koji direktno zabranjuje delovanje RPC i sve povezane verske institucije u zemlji. Zakon takođe postavlja temelj za zatvaranje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i najveće pravoslavne crkve u zemlji, osim ako ne dokaže da je prekinula sve veze s Moskvom. 

UPC, koja je već proglasila nezavisnost od Moskovske patrijaršije 2022, trenutno ima devet meseci da ispuni uslove koje novi zakon postavlja.

Rusija je osudila usvajanje zakona, nazvavši to "snažnim udarcem na celo pravoslavlje".

image