Svet

Predsednik Češke: Ukrajina imala pravo da uništi gasovod ka Nemačkoj

U slučaju da Kijev stoji iza sabotaže, kao što je bilo implicirano u skorašnjim izveštajima zapadnih medija, onda bi to bilo u skladu s pravilima vođenja "oružanog sukoba", ocenio je Petr Pavel
Predsednik Češke: Ukrajina imala pravo da uništi gasovod ka NemačkojGetty © Sean Gallup

Ukrajina je imala pravo da uništi gasovod "Severni tok", izjavio je češki predsednik Petr Pavel.

On je tako komentarisao prošlonedeljni izveštaj američkog "Volstrit džornala", u kojem se, pozivajući se na neimenovane američke, ukrajinske i evropske izvore, tvrdilo da je naređenje za sabotažu cevovoda koji je snabdevao Nemačku ruskim gasom dao Valerij Zalužni, a što je bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske zatim negirao.

Pavel je u intervjuu za češki portal "Novinki" rekao da nema "jasnu inkriminišuću informaciju da je iza napada zaista stajala Ukrajina", ali ocenio da, "kada se vodi oružani sukob, on se vodi ne samo protiv vojnih ciljeva, već i protiv ciljeva strateške prirode."

"A cevovodi su strateški cilj. Ako je cilj napada bio da se prekinu isporuke gasa i nafte Evropi a (zarada) Rusiji, onda bi – i kažem namerno uslovno – to bio legitiman cilj. Ali nemam te informacije", rekao je češki predsednik.

Na pitanje da li je Ukrajina, ukoliko zaista stoji iza sabotaže, o tome prvo trebalo da razgovara sa EU, budući da je sabotaža prouzrokovala "značajne probleme za Evropljane", Pavel je odgovorio da je u trenutku napada već postojao "broj alternativa" i da "'Severni tok' nije bio kritičan cevovod od kojeg bi zavisila energetska sigurnost u Evropi".

Podsetimo, "alternative" za snabdevanje Evrope tečnim prirodnim gasom prevashodno dolaze iz SAD, i to po znatno višim cenama.

Upitan da li bi otkriće da je Ukrajina svojevoljno izvršila ono što je Moskva nazvala terorističkim napadom na kritičnu infrastrukturu ugrozilo jedinstvo NATO-a pri podršci Kijeva, Pavel je rekao da je Alijansa do sada uvek uspevala da pronađe rešenje za neslogu. 

"To ne znači da se sve države bezrezervno zalažu za nastavak pune podrške. Mišljenja se razlikuju, ona se razvijaju. Čak i ova stvar, ako se dokaže, može uticati na spremnost zemalja da pruže pomoć Ukrajini. S druge strane, nemamo drugu opciju osim da podržimo Ukrajinu u ovom trenutku", rekao je Pavel.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je odbacio pisanje zapadnih medija da je Kijev samostalno sproveo sabotažu, istakavši da Ukrajinci ne bi mogli sami da izvrše teroristički napad bez pomoći SAD.

On je ocenio da ta "medijska operacija" odaje utisak kao da je zamišljena kako bi se pažnja javnosti okrenula sa pravih izvršilaca terorističkog akta i dodao da će Moskva insistirati na transparentnoj međunarodnoj istrazi.

image