Svet

Republikanka u kupaćem živi američki san (FOTO, VIDEO)

Kongresmenka sa Floride pobedila na republikanskim stranačkim izborima
Republikanka u kupaćem živi američki san (FOTO, VIDEO)Getty © Kevin Dietsch / Staff

Ana Paulina Luna, članica Predstavničkog doma američkog Kongresa sa Floride, pobedila je na republikanskim izborima u svom distriktu i sva je prilika da će osvojiti novi mandat i na opštim.

Zanimljivo je da Luna nije imala protivkandidata iz redova republikanaca, kao i da su svi "sedeći" republikanci zadržali svoja mesta – što je pokazatelj da će Florida sasvim sigurno i na opštim izborima ostati "crvena".

Demokrate su za svog kandidata za 13. distrikt izabrale Vitni Foks, bivšu direktorku komunikacija i marketinga za saobraćajnu upravu okruga Pinelas, ali politički komentatori ne očekuju nikakav uspeh od nje.

Naime, Luna je bila ta koja je, ušavši u Predstavnički dom 2022, "otela" Floridu i 13. distrikt demokratama i, uprkos pokušaju da joj se uništi ugled starim snimkom u kupaćem kostimu, uživa veliku podršku birača ali i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

U žiži javnosti se našla nedavno kada se na društvenim mrežama pojavio stari snimak nje u kupaćem kostimu sa natpisom "Učinimo Ameriku ponovo sjajnom" (Make America Great Again - Trampov izborni slogan).

Kada je po društvenim mrežama krenula hajka, odgovorila je šmekerski: "Mogu da potvrdim da sam zaista nosila kupaće kostime i da može jasno da se vidi da sam biološki žena."

Luna je na neki način dokaz da je "američki san živ i zdrav", piše "Maksim".

Rođena je 1989. u južnoj Kaliforniji. Otac joj je bio zavisnik i nije učestvovao u njenom životu. Njena baka je bila zavisnica od heroina i umrla je od komplikacija povezanih sa HIV-om. Porodica je živela od socijalne pomoći.

Sa devet je preživela prvu oružanu pljačku, a kao tinejdžerka i pucnjavu u školi. Srednju je jedva završila ali je jedne noći, na jednoj zabavi, čula razgovor koji je promenio putanju njenog života.

Dva momka su pričala o svom fakultetskom obrazovanju. Zaintrigirana, Luna je pitala kako su uspeli da to plate. Njihov odgovor – američka vojska. Sledećeg dana pridružila se američkom vazduhoplovstvu.

Tamo je upoznala supruga Endrua Gamberskog, koji je dobio bronzanu zvezdu i Purpurno srce. Nakon otpusta, Luna je diplomirala biologiju i planirala je da ode na medicinski fakultet.

Život joj se ponovo promenio kada joj je suprug teško ranjen u Avganistanu. Vratio se kući sa posttraumatskim stresnim sindromom, a Luna je morala da radi kao konobarica i model za kupaće kostime da bi platila njegove medicinske račune.

Otprilike u to vreme, Luna počela je da se interesuje za bezbednost granica i trgovinu ljudima, pridruživši se neprofitnoj organizaciji "Andergraund rejlroud".

Iskoristila je svoju pamet i izgled da preko društvenih mreža pokrene ljude. To ju je dovelo do mesta direktorke za hispano sektor neprofitne organizacije "Turning point USA".

Gorine 2020, Luna se kandidovala za Kongres. Izgubila je, ali je stekla dragoceno iskustvo i pažnju partijskih lidera.

Ponovo se kandidovala 2022. godine i ovoga puta je postala prva meksičko-američka predstavnica Floride i najmlađa republikanka u Predstavničkom domu. Istovremeno je pomogla republikancima da "preotmu" Floridu od demokrata.

Na društvenim mrežama, Luna ima skoro 1,5 miliona pratilaca, a kontroverze i kritike liberalne levice samo doprinose njenoj popularnosti.

Osvrnuvši se na "skandal" sa kupaćim kostimom, Luna je Foks njuzu rekla: "Napadaju me što nosim kupaći kostim dok pokušavaju da izbrišu majčinstvo i stavljaju muškarce u ženske sportove. Kao što je pokojna britanska premijerka Margaret Tačer jednom rekla: 'Ako moraš da kažeš da si dama, nisi'".

U zemlji zasnovanoj na obećanju prilika za sve, Luna je dokaz da američki san živi – i ponekad želi da nosi MAGA kupaći kostim.

image