Svet

Abortus kao pričest, ili otkud to demokratama

Neki konzervativci su počeli da govore kako su demokrate u stvari "kult smrti" koji zahteva žrtvovanje dece – od abortusa do transdženderizma – poput paganskih religija iz biblijskih vremena, ili Asteka pre dolaska Kortesa
Abortus kao pričest, ili otkud to demokratama© AP Photo/Alex Brandon, File

Demokratska stranka u SAD je u svoju političku platformu za novembarske izbore uvrstila usvajanje zakona kojim bi se abortus legalizovao na federalnom nivou, i optužila republikance da hoće da ga potpuno zabrane.

Štaviše, demokrate su čak dozvolile "Planiranom roditeljstvu" (Planned Parenthood) da ispred njihove konvencije u Čikagu parkira autobus-ordinaciju, gde će se vršiti abortusi i vasektomije.

Kažu da su svi termini popunjeni, a da je za samo prva dva dana izvršeno čak dvadeset i pet prekida trudnoće.

U ponedeljak je guverner Kentakija Endi Bešer čak izjavio da bi republikanski potpredsednički kandidat Džej Di Vens trebalo da "sam prođe kroz" trudnoću izazvanu silovanjem, jer smatra da je to samo "neprijatnost" poput gužve u saobraćaju.

Kampanja Donalda Trampa i Vensa je na to odgovorila da je Bešir "odvratan", a njegov komentar "gadan", jer priziva silovanje nekoga u Vensovoj porodici. Demokrate se još uvek nisu ogradile od Beširovih reči, niti ima nagoveštaja da to nameravaju da učine.

Decenijama su se republikanci i demokrate, dve dominantne partije u SAD, služile pitanjem abortusa za političko potkusurivanje. Demokrate su obećavale da će ga ozakoniti, republikanci da će ga zabraniti, ali se to nekako potezalo samo u izbornim godinama. U međuvremenu, procedura je bila defakto ozakonjena odlukom Vrhovnog suda iz 1973. (Roe v. Wade).

Sve se to promenilo pre sedam godina, izborom Donalda Trampa za predsednika. On je prvo govorio na "Maršu za život", a posle imenovao troje sudija Vrhovnog suda koji su naginjali ustavnom bukvalizmu. S tom novom konzervativnom većinom, sud je onda 2022. doneo presudu (Dobbs v Jackson Women’s Health) kojom je skoro pedesetogodišnji presedan oboren, a pitanje abortusa vraćeno pojedinačnim američkim državama.

Demokrate sada optužuju Trampa i Vensa da hoće da zabrane abortus na federalnom nivou jer "mrze žene" i "reproduktivnu slobodu". Međutim, republikanci su baš zahvaljujući Trampu po prvi put izbacili federalnu zabranu abortusa iz svoje platforme. 

Abortus je već decenijama opšteprihvaćena praksa širom sveta. Zemlje gde je otvoreno zabranjen mogu se izbrojati na prste. U pojedinim društvima se smatra nepoželjnim iz verskih razloga. Američke demokrate su nekada govorile da bi trebalo da bude "bezbedan, zakonit i redak". A danas bukvalno podržavaju svoje pristalice da "vrište o svom abortusu" i aplaudiraju ženama koje se ponosno hvale da su abortirale deset i više puta.

"Demokrate hoće da svaki Amerikanac viče kako je abortus dobar. Nema tu neutralnosti. Nema sedenja po strani. Morate da sa krovova urlate kako je abortus vrhunac dobrote", konstatuje konzervativni komentator Majk Sabo.

Pitanje koje se ovde postavlja je – zašto? Jedno je zalagati se za prekid trudnoće kao nužno zlo, da bi se spasio život majke recimo, a nešto sasvim drugo proglašavati to vrhunskim dobrom.

Neki konzervativci su počeli da govore kako su demokrate u stvari "kult smrti" koji zahteva žrtvovanje dece – od abortusa do transdženderizma – poput paganskih religija iz biblijskih vremena, ili Asteka pre dolaska Kortesa.

Drugi, međutim, imaju nešto sekularnije objašnjenje. "Ključna demografska grupa za Kamalu Haris su visoko obrazovane i mentalno obolele bele žene", kaže libertarijanac Majkl Malis, podnoseći kao dokaz objave na društvenim mrežama o lekovima protiv depresije.

Drugi zli jezici vele da su problem neudate žene, jedna od kategorija koja bez greške najviše glasa za demokrate, koje su nasmrt isprepadane idejom da bi mogle da postanu majke, a ne visoko plaćeni profesionalci. Radikalne feministkinje već dugo tvrde da je svaki oblik seksa silovanje, a da je trudnoća ništa drugo do parazitizam, iz čega proizilazi da je abortus sloboda. 

Jednu od najboljih karikatura američke politike dali su još davne 1996. godine "Simpsonovi". U specijalnoj horor-epizodi "Građanin Kang", dva vanzemaljca poziraju kao Bil Klinton i Bob Dol i pokušavaju da simuliraju dvostranačku politiku, pa jedan nudi "abortuse za sve", a drugi "zabranu abortusa za sve", na opšte nezadovoljstvo. Tek kada nadođu na ideju da ponude "abortuse za neke, a male američke zastavice za druge", uspevaju u svom cilju – da porobe Ameriku, a s njom i svet, kako bi tu napravili vojnu bazu.

image