Svet

Tramp na mitingu prvi put posle atentata: SAD nemaju municije zbog slanja pomoći Ukrajini

Republikanski predsednički kandidat je više puta tvrdio da se rat u Ukrajini ne bi dogodio da je on bio na funkciji, i da bi ga u tome podržao Viktor Orban
Tramp na mitingu prvi put posle atentata: SAD nemaju municije zbog slanja pomoći Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Republikanski predsednički kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp govorio je u sredu u Severnoj Karolini, na prvom javnom skupu otkako je prošlog meseca ranjen u atentatu na mitingu u mestu Batler u državi Pensilvanija, a prostor oko govornice za kojom je stajao, bio je ograđen neprobojnim staklom.

Nakon pucnjave u kojoj je Tramp pogođen u uho, jedan čovek poginuo, a dve osobe ranjene, tajna služba je izdala privremenu preporuku da bivši predsednik drži mitinge samo u zatvorenim prostorima, međutim prošle nedelje je saopšteno da će se na skupovima na otvorenom koristiti neprobojno staklo, prenosi "Gardijan".

Trampov nastup u Severnoj Karolini deo je kontrakampanje tokom nedelje u kojoj se održava Demokratska nacionalna konvencija u Čikagu, navodi londonski dnevnik.

Na skupu ga je najavio njegov potpredsednik Džej Di Vens, koji je rekao da se Tramp odrekao života, "svega što bi neko poželeo", da bi se kandidovao za predsednika.

"Nisu mogli da ga pobede na glasačkoj kutiji pa su pokušali bankrotom. Nisu uspeli pa su pokušali opoziv. U tome nisu uspeli, pa su pokušali da ga strpaju u zatvor. I čak su pokušali da ga ubiju... Donald Tramp i dalje stoji", rekao je Džej Di Vens.

Tramp se osvrnuo na američko finansiranje Ukrajine, rekavši da SAD nemaju municiju, jer sve daju svojim saveznicima, uključujući Kijev.

"Mi sada nemamo nikakvu municiju. Sve smo dali Ukrajini i raznim drugim zemljama. Sve smo im dali. Naša skladišta su prazna", rekao je Tramp na mitingu u Severnoj Karolini.

Ranije je član Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Volc (republikanac sa Floride), poverenik Trampove kampanje, izjavio da će bivši predsednik, ako pobedi na izborima, zahtevati od evropskih saveznika da oni snose glavni teret obezbeđivanja pomoći Ukrajini, a ne Vašington.

Tramp je ukazao na to da zemlje NATO-a nisu platile "svoje obaveze" kao članice Alijanse.

On je više puta tvrdio da se sukob u Ukrajini ne bi dogodio 2022. da je on bio na funkciji, a ne Bajden. 

Dodao je da bi ga u tome podržao još jedan svetski lider.

"Ako pogledate Mađarsku, to je veoma jaka zemlja, a Viktor Orban veoma jak lider", rekao da Tramp i dodao da jedino što će spasiti ceo svet jeste da on ponovo bude izabran za predsednika.

Otpuštanje odgovornih za Avganistan

Tramp je dodao i da će, u slučaju pobede, otpustiti vojne zvaničnike umešane u neuspelo povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

"Zahtevaću ostavku svih visokih vojnih zvaničnika umešanih u katastrofu u Avganistanu. Želim njihovu ostavku odmah", rekao je bivši predsednik.

Tramp je pozvao na binu kandidata za guvernera Severne Karoline Marka Robinsona, za koga je Tramp u prolazu rekao da je "smršao mnogo u poslednjih nekoliko meseci".

On je više puta nazivao Kamalu Haris "drugaricom Kamalom" i ponovio svoju tvrdnju da je Harisova kandidatkinja ekstremne levice.

image