Svet

Donald Tramp ubedljivo savladao Kamalu Haris u Maskovoj anketi na Iksu

Tri četvrtine glasača u anketi na Maskovom profilu podržalo je Trampa, koji je na toj platformi nedavno uživo razgovarao sa poznatim milijarderom
Donald Tramp ubedljivo savladao Kamalu Haris u Maskovoj anketi na IksuGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Bivši američki predsednik i republikanski kandidat Donald Tramp ubedljivo je pobedio svoju demokratsku protivnicu na novembarskim izborima, Kamalu Haris, u anketi koju je milijarder Ilon Mask objavio na društvenoj mreži Iks.

Potpredsednica Haris prihvatila je zvaničnu nominaciju svoje stranke ranije u avgustu, nakon što je predsednik Džozef Bajden objavio da se povlači iz trke. Kasnije je odabrala guvernera Minesote Tima Volca da bude njen kandidat za potpredsednika.

Ilon Mask je, međutim, odlučio da organizuje sopstvene, manje izbore na platformi Iks, čiji je i vlasnik.

"Pošto je mnogo ljudi pitalo, evo jedne super nenaučne ankete", objavio je milijarder na svom nalogu.

Prema rezultatima od srede, od 5,8 miliona glasova, skoro tri četvrtine bi glasalo za Trampa u novembru, dok bi oko četvrtina njih podržala potpredsednicu Haris.

Ranije ovog meseca, Tramp je za Rojters rekao da će razmotriti imenovanje Maska na neku poziciju u njegovoj administraciji. "Ako bi on to želeo da radi, ja bih svakako bio za to. On je briljantan momak", rekao je republikanski kandidat".

Mask je kasnije na Iksu napisao da je "voljan da služi".

Američki milijarder je prošle nedelje intervjuisao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na svojoj platformi. Oni su se uključili u ono što je Mask rekao da je dijalog "bez ograničenja", a intervju je do danas prikupio više od 275 miliona pregleda.

Tramp je tokom razgovora Harisovu nazvao "trećerazrednom", "nesposobnom" i "levičarskom ludačom". Kampanja Kamale Haris je žestoko odgovorila na Trampov intervju, osuđujući "ekstremizam i opasnu agendu" republikanskog kandidata.

Oni su kritikovali i "samoopsednute bogataše koji u 2024. godini ne mogu da vode prenos uživo" jer je razgovor bio praćen tehničkim problemima. Prema Maskovim rečima, prenos je napadnut velikim DDoS napadom (namensko uskraćivanje usluge), što je dovelo do tehničkih problema.

image