Svet

Još jedan američki nosač aviona stigao na Bliski istok: "Ruzveltu" se pridružio i "Linkoln"

Amerika šalje udarne grupe nosača da bi, kako tvrdi, sprečila eskalaciju
Još jedan američki nosač aviona stigao na Bliski istok: "Ruzveltu" se pridružio i "Linkoln"© Zachary Pearson- U.S. Navy via Getty Images

Udarna grupa nosača aviona USS "Abraham Linkoln" stigla je na Bliski istok, pridruživši se nosaču USS "Teodor Ruzvelt", koji je već raspoređen u tom regionu. Prisustvo američkih ratnih brodova odražava strahove od veće eskalacije između Izraela i Irana, piše RT.

Kako je objavila američka Centralna komanda na Iksu, "Abraham Linkoln" nosi lovce F-35 i F-18 i prati ga eskadrila razarača.

Pentagon je tu grupu nosača poslao u region ranije ovog meseca nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, ali i likvidacije visokorangiranog operativca Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.

Ranije ovog meseca američki ministar odbrane Lojd Ostin odlučio je da se nosač, ali i podmornica USS "Džordžija" sa navođenim projektilima, rasporede u regionu Centralne komande.

Rečeno je da će američko ministarstvo odbrane premestiti eskadrilu borbenih aviona na Bliski istok i zadržati nosač aviona u regionu u okviru svojih napora "da ublaži mogućnost regionalne eskalacije od strane Irana ili iranskih partnera i zastupnika". 

Izrael je preuzeo odgovornost za napad u kojem je ubijen Šukru, ali nije ni potvrdio ni negirao svoju umešanost u Hanijevu smrt.

Teheran je, međutim, zapretio Izraelu "oštrom kaznom", dok se jevrejska država pripremala za prekogranične napade. 

"Vreme nam ide u prilog i period čekanja na ovaj odgovor mogao bi biti dug", rekao je u utorak Alimohamed Naini, portparol Korpusa garde islamske revolucije.

Izraelske odbrambene snage su zauzvrat zapretile novim vojnim napadima na Hezbolah u Libanu, izazivajući strah od invazije u punoj meri.

SAD i Izrael su zabrinuti da bi Iran mogao da izvede kombinovani napad na jevrejsku državu, radeći u tandemu sa različitim propalestinskim grupama, uključujući Hezbolah i jemenske Huti pobunjenike.

image