Još jedan američki nosač aviona stigao na Bliski istok: "Ruzveltu" se pridružio i "Linkoln"

Amerika šalje udarne grupe nosača da bi, kako tvrdi, sprečila eskalaciju

Udarna grupa nosača aviona USS "Abraham Linkoln" stigla je na Bliski istok, pridruživši se nosaču USS "Teodor Ruzvelt", koji je već raspoređen u tom regionu. Prisustvo američkih ratnih brodova odražava strahove od veće eskalacije između Izraela i Irana, piše RT.

Kako je objavila američka Centralna komanda na Iksu, "Abraham Linkoln" nosi lovce F-35 i F-18 i prati ga eskadrila razarača.

Pentagon je tu grupu nosača poslao u region ranije ovog meseca nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, ali i likvidacije visokorangiranog operativca Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.

Ranije ovog meseca američki ministar odbrane Lojd Ostin odlučio je da se nosač, ali i podmornica USS "Džordžija" sa navođenim projektilima, rasporede u regionu Centralne komande.

Rečeno je da će američko ministarstvo odbrane premestiti eskadrilu borbenih aviona na Bliski istok i zadržati nosač aviona u regionu u okviru svojih napora "da ublaži mogućnost regionalne eskalacije od strane Irana ili iranskih partnera i zastupnika". 

Izrael je preuzeo odgovornost za napad u kojem je ubijen Šukru, ali nije ni potvrdio ni negirao svoju umešanost u Hanijevu smrt.

Teheran je, međutim, zapretio Izraelu "oštrom kaznom", dok se jevrejska država pripremala za prekogranične napade. 

"Vreme nam ide u prilog i period čekanja na ovaj odgovor mogao bi biti dug", rekao je u utorak Alimohamed Naini, portparol Korpusa garde islamske revolucije.

Izraelske odbrambene snage su zauzvrat zapretile novim vojnim napadima na Hezbolah u Libanu, izazivajući strah od invazije u punoj meri.

SAD i Izrael su zabrinuti da bi Iran mogao da izvede kombinovani napad na jevrejsku državu, radeći u tandemu sa različitim propalestinskim grupama, uključujući Hezbolah i jemenske Huti pobunjenike.