Zelena tranzicija i EU standardi: Pola miliona stabala posečeno za "Teslinu" mega fabriku u Nemačkoj

Lokalni aktivisti tvrde da je analiza pokazala da je proizvodnja električnih vozila ove kompanije dovela do uništenja lokalne prirode, kao i da iskopavanje metala nanosi štetu širom sveta

Oko 500.000 stabala posečeno je na parceli nedaleko od Berlina na kojoj će biti izgrađena mega fabrika automobilskog proizvođača "Tesla", pokazuju satelitski snimci.

Izgradnja fabrike u Nemačkoj bila je veoma kontroverzna i izazvala je značajne proteste, a podstakla je i debatu o kompromisima koji su uključeni u razvoj zelene ekonomije, piše britanski "Gardijan".

Ilon Mask, vlasnik kompanije "Tesla", kritikovao je lokalnu policiju jer nije obuzdala "levičarske demonstrante".

Satelitski snimci pokazuju da je na lokaciji fabrike između marta 2020. i maja 2023. godine posečeno čak 329 hektara šume, prema izveštaju kompanije za zaštitu životne sredine "Kajros". To je otprilike 500.000 stabala.

Klimatski aktivisti od maja protestuju protiv planiranog proširenja fabrike, zauzimajući kućice na drveću u obližnjem kampu i pokušavajući da upadnu na gradilište. Jedna grupa je u martu zapalila stub za struju, čime je proizvodnja u fabrici obustavljena na nekoliko dana.

Karolina Dževo, iz pokreta "Zavrnite 'Teslinu' slavinu", rekla je da je analiza pokazala da je proizvodnja električnih vozila ove kompanije dovela do uništenja lokalne prirode, kao i da iskopavanje metala nanosi štetu širom sveta.

"U jednom od najsušnijih regiona u Nemačkoj, previše životne sredine je već uništeno", rekla je ona, dodajući da se "mora se sprečiti širenje (fabrike), a time i još veće uništenje šuma i ugrožavanje zaštićenog područja pijaće vode".

Kompanija "Tesla" nije odgovorila na zahtev za komentar koji je poslao "Gardijan".

Antoan Half, glavni analitičar u "Kajrosu", rekao je da je izgradnja fabrike u Nemačkoj "dovela je do dosta seče drveća. Naravno, to se mora staviti u perspektivu, u kontrastu sa dobrobitima zamene automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem električnim vozilima."

Half je rekao da je izgubljeno drveće ekvivalentno oko 13.000 tona ugljen-dioksida, što je godišnja količina koju emituje 2.800 prosečnih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u SAD.

"Dakle, to je delić broja električnih automobila koje Tesla proizvodi i prodaje svakog kvartala", rekao je on i dodao: "Uvek imate kompromise, tako da morate biti svesni koji su uslovi kompromisa."

U julu je ministarstvo životne sredine pokrajine Brandenburg odobrilo plan za proširenje "Tesline" fabrike kako bi se proizvodnja udvostručila na milion automobila godišnje.

Na lokaciji fabrike – gde se takođe proizvode milioni baterijskih ćelija –  prijavljene su desetine ekoloških incidenata, uključujući curenje ili izlivanje dizel goriva, boje i aluminijuma.

"Tesla" nije komentarisao te navode, ali je kasnije rekao da je bilo nekoliko incidenata na lokaciji fabrike tokom izgradnje i od početka rada. Rečeno je da nijedan nije prouzrokovao štetu po životnu sredinu i da su po potrebi sprovedene korektivne mere.