Vazdušna baza NATO-a u Nemačkoj podigla nivo bezbednosti zbog "potencijalne pretnje"

Kasarna u Keln-Vanu je sedište nekoliko komandnih organa, kao i vojnih i civilnih kancelarija Bundesvera, a tu se nalaze i organi vazduhoplovstva Saveznog ministarstva odbrane

Baza Alijanse u Gajlenkirhenu, u kojoj se nalaze specijalni NATO radarski avioni, podigla je nivo bezbednosti nakon upozorenja obaveštajnih službi.

Gajlenkirhen, koji se nalazi u blizini nemačko-holandske granice, sedište je NATO snaga AVACS (vazdušni sistemi ranog upozorenja i kontrole), koje su postale operativne 1988. godine.

"Podigli smo nivo bezbednosti u vazdušnoj bazi NATO-a Gajlenkirhen, na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju", objavila je u četvrtak baza na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

"Osoblje koje ne učestvuje u misijama poslato je kući iz predostrožnosti", saopštila je baza, dodajući da je bezbednost osoblja glavni prioritet i da se operacije nastavljaju po planu.

"Vazduhoplovna baza NATO-a u gradu Gajlenkirhenu nije bila zatvorena 14. avgusta", izjavio je portparol Alijanse u tom gradu, objašnjavajući da je u toj bazi bio samo podignut nivo bezbednosti nakon sumnje da je izvršena sabotaža.

"Baza ni u jednom trenutku nije bila zatvorena. Proverili smo vodu, koja je sada dostupna", izjavio je portparol, preneo je Rojters.

Portparol vojske Urlih Fonrobert prethodno je rekao da je nemačka vojna baza pored aerodroma u Kelnu bila zatvorena nakon incidenta.

"Špigl" je  objavio 14. avgusta da je kasarna Bundesvera u Keln-Vanu bila zatvorena, a da je vojnicima naređeno da ne koriste vodu iz česme.

U internim komunikacijama vojnici i civili su pozivani da ne koriste vodu za piće.

Kasarna u Keln-Vanu je sedište nekoliko komandnih organa, kao i vojnih i civilnih kancelarija Bundesvera.

Tu su smešteni i organi vazduhoplovstva Saveznog ministarstva odbrane, jer se ona nalazi u neposrednoj blizini aerodroma Keln, a u njoj je zaposleno 4.300 vojnika i 1.200 civilnih službenika.