Još dva meseca pritvora: Mitropolitu Pavlu pozlilo na sudu, prebačen u bolnicu

Zdravstveno stanje mitropolita Pavla juče se pogoršalo na sudu, suđenje pomereno za 30. septembar

Sud u Kijevu produžio je pritvor mitropolitu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i namesniku Kijevsko-pečerske lavre Pavlu na dva meseca, rekao je njegov advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese UPC. 

Prema rečima advokata, sledeća sednica suda planirana je za septembar. RIA Novosti dodaju da je ukrajinska televizija "Obšestveno" javila da je suđenje odloženo za 30. septembar zbog lošeg zdravstvenog stanja mitropolita Pavla.

Njegov advokat je otkrio da je mitropolitu pozlilo juče u sudu zbog čega je prebačen na bolničko lečenje u jednoj od bolnica u Kijevu. 

Ukrajina je, podsetimo, pokrenula proces protiv mitropolita zbog navodnog "opravdavanja oružane agresije Rusije" i "narušavanja principa ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovih verskih ubeđenja".

Mitropolitu je tada određen kućni pritvor.

U julu prošle godine sud je promenio odluku i odlučio da mitropolit više neće biti u kućnom pritvoru, već u običnom pritvoru, uz mogućnost kaucije u iznosu od oko 893.000 dolara.

U avgustu iste godine, kaucija za mitropolita je plaćena.

Nakon toga, mitropolit je hitno hospitalizovan i prebačen na odeljenje kardiohirurgije gde je ustanovljeno da je doživeo infarkt.