Nezaposlenost i siromaštvo u porastu, Izrael guši ekonomiju Zapadne obale

Izrael je suspendovao radne dozvole za oko 140.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale, od kojih je do sada samo mali deo obnovljen

Nasilje između Palestinaca i izraelske vojske na Zapadnoj obali dostiglo je nivo koji nije viđen već dvadesetak godina, a ograničenja, kao što su zatvaranje puteva, blokade i ukidanje izraelskih radnih dozvola, guše palestinsku ekonomiju, piše britanski "Gardijan".

"Nekada smo svakog dana dočekivali turiste. Sada, ako imamo sreće, nešto prodamo subotom. Ne dobijamo čak ni onlajn narudžbine", rekao je vlasnik jedne male radnje.

Izraelska i palestinska ekonomija su duboko isprepletene. Izrael se oslanja na jeftinu palestinsku radnu snagu, posebno u građevinarstvu i poljoprivredi. Tokom 2022, ovi radnici su obezbeđivali dve trećine budžeta Palestinske autonomije.

Međutim, nakon napada Hamasa 7. oktobra, Izrael je suspendovao radne dozvole za oko 140.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale. Mali deo njih je od tada obnovljen, a Izrael pokušava da popuni jaz sa radnicima iz Indije.

Nezaposlenost i siromaštvo na Zapadnoj obali su u porastu, dovodeći ionako nestabilnu Zapadnu obalu na ivicu finansijskog kraha. U izbegličkim kampovima na Zapadnoj obali, koji su uspostavljenim nakon stvaranja Izraela 1948, Palestinci kažu da su militantne grupe, kao što su Hamas i Palestinski islamski džihad, jedini poslodavci koje mogu da nađu.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, nezaposlenost je u prvom kvartalu 2024. porasla sa 11 odsto na čitavih 35 odsto. Inflacija raste, a Palestinska autonomija je smanjila plate i broj zaposlenih.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič je obustavio poreska sredstva za Palestinsku autonomiju kao kaznenu za saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Takođe, on je nekoliko puta pretio da će palestinske banke isključiti iz međunarodnog bankarskog sistema, što bi izazvalo potpuni kolaps Palestinske autonomije.

"Sve izraelske administracije u odnosu prema Palestinskoj autonomiji koriste štap i šargarepu, ali izraelska vlada vodi posebno kontradiktornu politiku. Izraelu je potrebna Palestinska autonomija, kako bi održao bezbednost na Zapadnoj obali i zaštitio izraelske naseljenike", rekao je Tahani Mustafa, viši analitičar u istraživačkom centru palestinske Krizne grupe.

"To je kolektivno kažnjavanje, koje nije funkcionisalo u prošlosti, ali izgleda da oni i dalje veruju da je dovoljno da zavedu ekonomsku blokadu i ograniče kretanje."

Poslednjih nekoliko godina Palestinci sa Zapadne obale počeli su da pronalaze načine da prođu kroz izraelske bezbednosne barijere bez dozvole, u potrazi za poslom u Izraelu.

Procenjuje se da se oko 40.000 Palestinaca nalazi u Izraelu bez ikakvih dokumenata.