Svet

Modi doputovao u Kijev

Ovo je prva poseta jednog premijera Indije nezavisnoj Ukrajini
Modi doputovao u Kijev© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Premijer Indije Narendra Modi doputovao je danas u Kijev na poziv Vladimira Zelenskog. Prema pisanju "Tajms of Indija", u pitanju je istorijska poseta.

"Unian.net" dodaje da je to prva poseta premijera Indije u istoriji Ukrajine koja je nezavisnost stekla 1991. godine.

Kako se očekuje, Modi će razgovarati sa Vladimirom Zelenskim o perspektivi mirnog rešenja za ukrajinski sukob. 

Neposredno pre posete Modi je izjavio:

"S nestrpljenjem iščekujem nastavak razgovora sa predsednikom Zelenskim o jačanju bilateralne saradnje i razmenu stavova o mirnom rešenju aktuelnog sukoba u Ukrajini".

Mediji, takođe, podsećaju da je poseta organizovana oko šest nedelja posle Modijeve posete Moskvi, koja je izazvala kritiku SAD i drugih zapadnih zemalja. 

Malo pre posete, 19. avgusta, "Blumberg" je pisao da će Modi posetiti Kijev kako bi izbalansirao odnose Vašingtona i Moskve, iako je istaknuto da indijski premijer neće pokušati da bude posrednik pri rešavanju krize. Razlog za to, prema pisanju ovog lista, krije se u tome što Indija u velikoj meri zavisi od jeftine ruske nafte i oružja. Kako se dalje navodi, premijer Indije bi trebalo da provede u Kijevu svega nekoliko sati, iz bezbednosnih razloga. 

Ipak, premijer Indije je tokom jučerašnje posete Poljskoj izjavio da se nijedan rat ne završava na bojnom polju i podržao diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča što je pre moguće.

"Čvrsto verujemo da ne postoji takav problem ili sukob koji se može rešiti na bojnom polju. Nevini ljudi gube živote u svakoj krizi, to je ogroman izazov za čitavu civilizaciju. Zato podržavamo dijalog i diplomatske napore da se obnovi mir i stabilnost što je pre moguće", rekao je Modi.

Podsetimo, Modi je Rusiju posetio u julu. To je bila prva poseta indijskog premijera Rusiji u poslednjih pet godina, ali i prvo međunarodno Modija od stupanja na treći premijerski mandat.

Poseta je uključivala neformalne razgovore u opuštenoj atmosferi u rezidenciji predsednika Rusije Vladimira Putina, koje je Modi kasnije okarakterisao kao otvorene, iskrene i pune poštovanja. Nakon toga, održani su i zvanični sastanci, uz učešće obeju delegacija. 

Premijer Indije nekoliko puta je zahvalio ruskom predsedniku na gostoprimstvu, nazvao ga je i "dragim prijateljem", i čestitao mu na još jednoj pobedi na predsedničkim izborima. Obe strane istakle su zahvalnost na doprinosu razvoju dosadašnje saradnje, a Putin je premijeru Modiju uručio i najviše državno priznanje, orden Sv. Andreja Prvozvanog.

Na kraju, Putin i Modi potpisali su i zajedničku izjavu, u kojoj se, između ostalog, ističe da između Rusije i Indije postoji "posebno privilegovano strateško partnerstvo", koje nastavlja da jača i da se razvija. Dve strane su se, takođe, obavezale da će nastaviti da ulažu napore kako bi se maksimalno iskoristio potencijal ove saradnje.

image