Nova nada za pacijente: Počelo svetsko testiranje vakcine za rak pluća u sedam zemalja

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od kancera u svetu i odnese oko 1,8 miliona života svake godine

Lekari su počeli da testiraju na pacijentima prvu mRNA vakcinu za rak pluća na svetu, pošto su stručnjaci pozdravili njen "revolucionarni" potencijal da spase hiljade života.

Kliničko ispitivanje faze 1, prva studija BNT116 na ljudima, pokrenuta je na 34 istraživačke lokacije u sedam zemalja: Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj.

Velika Britanija ima šest lokacija u Engleskoj i Velsu, pri čemu je prvi britanski pacijent dobio svoju početnu dozu u utorak, piše "Gardijan".

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od kancera u svetu i odnese oko 1,8 miliona života svake godine. Posebno su niske stope preživljavanja kod onih u uznapredovalim fazama bolesti, gde se tumor proširio.

Sada stručnjaci testiraju novu vakcinu koja daje "instrukcije" telu da lovi i ubija ćelije raka - a zatim ih sprečava da se vrate. Poznata kao BNT116 i napravljena je od strane "Bajonteka", vakcina je dizajnirana za lečenje nemalih ćelija raka pluća (NSCLC), najčešćeg oblika bolesti.

Sveukupno, oko 130 pacijenata – od ranog stadijuma pre operacije ili radioterapije, do kasne faze bolesti ili rekurentnog (ponavljajućeg) karcinoma – biće "staće u red" za vakcinu uz imunoterapiju. Oko 20 će biti iz Velike Britanije, piše "Gradijan".

Cilj vakcine je da se ojača imunološki odgovor bolesne osobe na rak, a da zdrave ćelije ostanu netaknute. Januš Rač (67) iz Londona je prva osoba koja je dobila vakcinu u Velikoj Britaniji.

"Sada ulazimo u ovu veoma uzbudljivu novu eru kliničkih ispitivanja imunoterapije zasnovane na mRNA da bismo istražili lečenje raka pluća", rekao je prof. Šio Ming Li onkolog na Univerzitetskom koledžu u Londonu bolnice.

"Ova tehnologija je sledeća velika faza lečenja raka", dodao je.

Svaka vakcina sadrži različite RNK niti. Vakcinu će pacijent dobijati svake nedelje, šest nedelja zaredom, a zatim svake tri nedelje tokom 54 nedelje.

"Nadamo se da će dodavanje ovog dodatnog tretmana zaustaviti povratak raka jer se ova bolest mnogim pacijentima, koji boluju od raka pluća vremenom, čak i nakon operacije i zračenja, vraća", rekao je profesor.

"Već 40 godina radim na istraživanju raka pluća. Kada sam počeo 1990-ih, niko nije verovao da hemoterapija deluje. Sada znamo da oko 20-30 osto pacijenata ostaje živo sa stadijumom 4 sa imunoterapijom i sada želimo da poboljšamo stope preživljavanja. Stoga se nadamo da bi ova mRNA vakcina, pored imunoterapije, mogla pružiti dodatni podsticaj", dodao je.