Diplomata o Modijevoj poseti Ukrajini: Indija igra sopstvenu igru

Bivši ministar spoljnih poslova Kanval Sibal naglasio je da premijerov dolazak u Kijev ne znači odstupanje od "neutralne" politike

Poseta indijskog premijera Narendre Modija Kijevu ne označava odstupanje od neutralnog stava Nju Delhija o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, naglasio je bivši ministar spoljnih poslova Indije Kanval Sibal u intervjuu za RT.

Modi je danas doputovao u Ukrajinu gde će sa Vladimirom Zelenskim razgovarati o bilateralnim odnosima i načinima za rešavanje tekućeg sukoba.

Eksperti Modijevu posetu vide kao "balansiranje", budući da se indijski premijer prošlog meseca sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, što je izazvalo kritike i Ukrajine i sa Zapada. Sibal, pak, kaže da Nju Delhi ne igra ničiju "igru".

"Mi igramo svoju igru u smislu onoga što smatramo da je u našem nacionalnom interesu, u interesu naše globalne pozicije i naše pozicije na Globalnom jugu", rekao je on.

Prema rečima bivšeg diplomate, plan Zapada je da zabije klin između Rusije i Indije i "da poruči da se Indija nekako udaljava od svoje jake pozicije neutralnosti u ovom sukobu".

Sibal je takođe sugerisao da bi Zapad, ukoliko želi da "stvarno reši" konflikt diplomatskim putem, mogao "lako" da pregovara sa Rusijom.

Diplomata kaže i da je "netačno" shvatiti da je svrha Modijeve posete Ukrajini da posreduje u miru, jer on ne veruje da je Indija "uopšte u režimu posredovanja".

Sam Modi je uoči posete naglasio da će sa Zelenskim razmotriti "perspektive" mirnog rešenja situacije.

Govoreći za RT, Sibal je primetio da su vreme i svrha Modijeve posete "donekle poremećeni" ukrajinskim upadom u rusku oblast Kursk.

Kijev je ranije ovog meseca na rusku teritoriju poslao hiljade vojnika uz podršku tenkova i oklopnih vozila koje je isporučio NATO, što je označilo njegovu najveću prekograničnu operaciju protiv Rusije do sada. Moskva je upad proglasila aktom terorizma i rasporedila je dodatne trupe da odbije napadače.