Svet

Odnos snaga na Bliskom istoku: Sa koliko vojnika raspolažu Izrael i SAD, a sa koliko Iran? (MAPA)

Dok će Izrael moći da računa na pomoć američkih trupa u regionu, Iran podršku može da očekuje od militantnih grupa poput Hamasa, Hezbolaha i Huta
Odnos snaga na Bliskom istoku: Sa koliko vojnika raspolažu Izrael i SAD, a sa koliko Iran? (MAPA)Getty © Mostafa Alkharouf/Anadolu

Situacija na Bliskom istoku se u poslednjih nekoliko meseci znatno pogoršala, a region se već neko vreme nalazi na ivici sukoba velikih razmera između Izraela i SAD sa jedne i Irana i njegovih savezničkih pokreta poput Hezbolaha, Hamasa i Huta, sa druge strane.

Obe strane raspolažu velikim brojem boraca, s tim da treba imati u vidu da bi u slučaju potencijalnog sukoba velikih razmera, kopnene borbe bili vođene najverovatnije samo na granici Libana i Izraela, usled fizičke udaljenosti sa Iranom.

Američki vojnici na Bliskom istoku i brojno stanje IDF-a

Vredi podsetiti da Oružane snage SAD imaju oko 46.000 vojnika na Bliskom istoku i da su one raspoređene u 11 zemalja - od Turske do Omana.

Tako se prema procenama "Aksiosa" sa kraja 2023. u Turskoj nalazi 1.885 američkih vojnika, Siriji 900, Iraku 2.500, Kuvajtu 13.500, Bahreinu 9.000, Kataru 8.000, Ujedinjenim Arapskim Emiratima 3.500, Omanu oko 200, Saudijskoj Arabiji 2.700 i Jordanu 2.936, s tim da je ovaj broj povećan na 3.813, što je navedeno u izveštaju Bele kuće sa početka juna 2024. godine.

U izveštaju se spominje i da su američke trupe u ovu zemlju poslate "po zahtevu jordanske vlade", te da su raspoređene "kako bi podržale operacije protiv Islamske države, da pojačaju bezbednost Jordana i promovišu regionalnu stabilnost".

Što se tiče samog Izraela, poznato je da u ovoj zemlji i dalje postoji obavezno služenje vojnog roka, koje važi za gotovo sve punoletne muškarce i žene, uz određene izuzetke kod pojedinih etničkih i verskih grupa.

Zbog toga, sajt "Global fajerpauer" procenjuje da IDF raspolaže sa oko 615.000 vojnika, od čega se 170.000 nalazi u aktivnom sastavu, tj. radi se o profesionalnim vojnicima, dok su dve trećine, njih oko 465.000 pripadnici rezervnog sastava. Što se tiče aktivnog sastava, pomenuta brojka navedena je i u Svetskom almanahu CIA.

Iran, Hezbolah, Hamas, Huti i druge militantne grupe

Oružane snage Irana raspolažu sa oko 960.000 vojnika, od čega većinu, preciznije njih 610.000 čine aktivni vojnici, dok preostalih 350.000 spadaju u rezervni sastav. Ipak, ukupnom broju treba dodati i oko 150.000 pripadnika Iranske revolicionarne garde (IRGC) i nekoliko desetina hiljada članova paravojnih snaga Basidž, koje se nalaze pod komandom IRGC.

Stoga se procenjuje da Teheran raspolaže sa oko 1.200.000 boraca, što potvrđuju i podaci sajta "Globaj fajerpauer" koji navodi broj od 1.180.000 vojnika, računajući sve pomenute formacije.

Kao što je već pomenuto, Iran bi u slučaju rata većih razmera, najveću podršku dobio od brojnih militantnih pokreta i grupa, koji se već nalaze u otvorenom ili ograničenom sukobu sa Izraelom (poput Hamasa i Hezbolaha) i/ili SAD (poput Huta i brojnih grupa unutar Iraka i Sirije).

Hezbolah bi u slučaju većeg sukoba imao ključnu ulogu, budući da jedino ovaj pokret ima sposobnost da pokrene, bar ograničenu, kopnenu ofanzivu na Izrael, ukoliko ne računamo manje grupe unutar Sirije, kojima vlasti u Damasku to verovatno ne bi dozvolile.

Prema podacima iznetim u Svetskom almanahu CIA, procenjuje se da Hezbolah ima oko 50.000 naoružanih boraca, takođe podeljenih na aktivni i rezervni sastav. Sa druge strane, lider ovog pokreta Hasan Nasralah, je 2021. godine izjavio da Hezbolah ima 100.000 obučenih boraca, međutim postoje pretpostavke da se radi o preuveličavanju realnog broja.

Što se tiče Hamasa, pokreta koji od oktobra 2023. aktivno ratuje protiv Izraela, procenjuje se da je na početku izraelske invazije imao između 20.000 do 40.000 boraca. Međutim, nakon gotovo godinu dana sukoba visokog intenziteta procenjuje se da je njihov broj pao na 9.000 do 12.000, a zbog tekućeg konflikta nije moguće utvrditi precizan broj.

Od svih militantnih grupa koje bi u slučaju sukoba sigurno stale na stranu Irana, najvećim brojem boraca može se pohvaliti pokret Ansar Alah, odnosno Huti. Naime, prema proceni CIA u 2022. godini ova grupa je na raspolaganju imala do 200.000 boraca.

Pored svih nabrojanih grupa, Iran može računati i na podršku nekoliko militantnih grupa koje deluju na teritoriji Iraka i Siriji, a čije se brojno stanje procenjuje na po 1.500 do čak 20.000 boraca. Ipak zbog slabo definisane povezanosti ovih grupa sa iranskim snagama i male količine podataka dostupnih o njima, one nisu uključene na prikazanoj mapi.

image