Svet

Paranoja u holandskoj vladi: Zbog straha od špijunaže, ministrima zabranjeni telefoni

Novi holandski premijer, inače nekadašnji čelnik obaveštajnih službi, preuzeo je kabinet ministara i uveo promene
Paranoja u holandskoj vladi: Zbog straha od špijunaže, ministrima zabranjeni telefoniGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Ministri u vladi Holandije primorani su da svoje mobilne telefone i pametne satove drže u trezoru kada se sastaju zbog razgovora o državnim poslovima, saopštio je holandski premijer i bivši bezbednosni operativac Dik Šuf.

Pametni telefoni, tableti i drugi povezani uređaji kao što su pametni satovi moraju da se stave u trezor tokom zvaničnih sastanaka, uključujući nedeljni Savet ministara, rekao je Šuf, a prenosi "Politiko".

Mera je na snazi otkako je Šuf podneo dužnost početkom jula.

"Pretnja špijunaže postojaće za sva vremena. Elektronski uređaji, pametni telefoni, 'ajpodovi', sve su to mikrofoni", rekao je Šuf.

Strane sile su zainteresovane da saznaju što više o holandskim poslovima, a mi to želimo da sprečimo, kazao je on.

Holandski premijer je dodao da dozvoljava odlazak na pauzu, kako bi ministri mogli da odu da provere svoje telefone.

U prethodnoj holandskoj vladi, pametni telefoni su bili zabranjeni samo kada se razgovaralo o određenim bezbednosnim temama, podsetio je u četvrtak holandski dnevnik AD.

Šufova osetljivost na bezbednosne i špijunske rizike nije iznenađenje. Pre nego što je preuzeo čelo holandske vlade, bio je najviši državni službenik holandskog ministra pravde i bezbednosti.

Između 2018. i 2020. vodio je i holandske obaveštajne službe. Pre toga je bio nacionalni koordinator zemlje u borbi protiv terorizma.

image