Svet

Napad nožem na festivalu u Nemačkoj: Najmanje troje mrtvih, potraga za osumnjičenim u toku (VIDEO)

Prema rečima očevidaca, osumnjičeni je izgledao kao Arapin
Napad nožem na festivalu u Nemačkoj: Najmanje troje mrtvih, potraga za osumnjičenim u toku (VIDEO)© Tanjug/Christoph Reichwein/dpa via AP

Najmanje tri osobe su ubijene, i barem sedmoro povređeno od kojih troje teško, kada je muškarac nožem nasumično izbo prolaznike na festivalu u Zolingenu u petak uveče, javlja Bild. Jedini osumnjičeni je i dalje na slobodi.

Prema rečima očevidaca, osumnjičeni je izgledao kao Arapin, preneo je lokalni Zolingen tageblat.

Počinilac je nasumično počeo da napada ljude oko 21:45, na Fronhof trgu u Solingenu, gde se proslavljala 650. godišnjica grada.

Policija ztraga za osumnjičenim, koji je pobegao sa lica mesta, i proglasila stanje opšte opasnosti u tom gradu na severozapadu Nemačke.  

"Trenutno nemamo informacije o tome gde se on nalazi", rekao je portparol policije.

U toku je potera, policija koristi helikopter da uhvati napadača, a neke ulice su blokirane.

Festival povodom 650. godišnjice od osnivanja grada prekinut je odmah nakon napada, a policija je upozorila građane da ne idu u centar grada, koji se nalazi na 20-ak kilometara od Dizeldorfa.

Solingen, grad sa skoro 160.000 stanovnika, nalazi se u zapadnoj nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija.

Nemačka je doživela nekoliko napada nožem poslednjih godina. Somalijski državljanin naoružan kuhinjskim nožem ubio je tri osobe u prodavnici u Vircburgu 2002. godine. Dve godine kasnije jedan avganistanski tražilac azila napao je ljude na malom skupu koji je organizovala antiislamistička grupa u Manhajmu. Povredio je šest osoba, uključujući policajca koji je kasnije podlegao ranama. 

image