Svet

"Vašington post": Bela kuća razmatra smanjenje vojne pomoći Kijevu zbog napada na Kursku oblast

Američki zvaničnici pri predsedničkoj administraciji se boje da ofanzivna strategija Kijeva koja zavisi od američkog oružja može da dovede do zaoštravanja sukoba SAD i NATO protiv Rusije
"Vašington post": Bela kuća razmatra smanjenje vojne pomoći Kijevu zbog napada na Kursku oblastGetty © Yasin Ozturk/Anadolu Agency

Bela kuća bi mogla da promeni količinu vojne pomoći koju šalje Kijevu zbog upada ukrajinske vojske u rusku Kursku oblast, piše "Vašington post".

Američki političari nisu sigurni da je takva ofanzivna strategija Kijeva dobra, a zavisnost Ukrajine od američkog oružja može da dovede do eskalacije sukoba SAD i NATO protiv Rusije, navodi list.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, je potvrdio da članovi administracije američkog predsednika trenutno razmatraju da promene količinu predstojećih paketa vojne pomoći koja se isporučuje Kijevu upravo zbog odluke da se izvede napad na Kursku oblast.

Ako je verovati drugom zvaničniku, koji je takođe želeo da ne otkriva svoj identitet, u SAD i dalje nisu do kraja upoznati sa planovima Kijeva po pitanju operacije u Kurskoj oblasti.

image