Svet

Uhapšen napadač koji je na festivalu u Zolingenu nožem ubio tri osobe: Sumnja se na terorizam

Iz kancelarije javnog tužioca nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije danas je saopšteno da je moguće da je napad bio akt terorizma
Uhapšen napadač koji je na festivalu u Zolingenu nožem ubio tri osobe: Sumnja se na terorizam© Hesham Elsherif/Anadolu

Napadač koji je na festivalu na glavnom gradskom trgu u Zolingenu nožem ubio tri osobe, a osam ranio, uhapšen je posle jednodnevne potrage.

Nemačka policija saopštila je da preduzima brojne mere, uključujući pretrese na nekoliko lokacija, navodi se u njihovom saopštenju , preneo je Bi-Bi-Si. U toku je potraga za drugim mogućim akterima i vodi se istraga o motivu napada.

Iz kancelarije javnog tužioca nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije danas je saopšteno da je moguće da je napad bio akt terorizma.

"Do sada nismo uspeli da identifikujemo motiv. Međutim, na osnovu svih okolnosti, pretpostavljamo da se ne može isključiti početna sumnja da je reč o terorističkom činu", rekao je viši javni tužilac Markus Kaspers na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Velt.

Veliki broj policajaca raspoređen je u centru, a trenutno se ispituju svedoci i povređeni.

Festival je organizovan povodom 650. godišnjice od osnivanja grada prekinut je odmah nakon napada, a policija je upozorila građane da ne idu u centar grada.

Zolingen ima oko 160.000 stanovnika i nalazi se u blizini većih gradova – Kelna i Dizeldorfa.

Policija ispituju svedoke: Osumnjičeni izgledao kao Arapin?

Policijski sindikat je nakon napada pozvao građane da se uzdrže od spekulacija, posebno na društvenim mrežama, kao i da ne šire glasine.

Vođa policijskog sindikata GdP nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije Mihael Mertens, ranije je izrazio je zabrinutost zbog spekulacija koje se trenutno šire na društvenim mrežama i naveo da trenutno nema konkretnih informacija o počiniocu napada.

"Opisi napadača koje su naveli svedoci su delimično kontradiktorni. To nije iznenađujuće: ljudi su u šoku zbog onoga što su doživeli. Policija sada mora da bude u mogućnosti da nesmetano radi svoj posao", istakao je Mertens.

Prema rečima portparola policije Dizeldorfa, za osumnjičenim se tragalo i van Zolingena, a u tom gradu postavljen je veliki broj blokada.

Lokalni "Zolingen tageblat" navodi da je, prema rečima očevidaca, osumnjičeni izgledao kao Arapin.

Predsednik i kancelar Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i Olaf Šolc izjavili su da počinilac mora biti ubrzo uhvaćen i najoštrije kažnjen.

Štajnmajer je jutros u telefonskom razgovoru sa gradonačelnikom Zolingena Timom Kurcbahom uputio saučešće zbog žrtava napada i izrazio nadu u brz oporavak povređenih, saopštila je kancelarija predsednika.

Šolc je napisao na platformi Iks da je šokiran zbog napada u Zolingenu, navodeći da je reč o užasnom događaju.

Kancelar je takođe razgovarao telefonom sa gradonačelnikom Zolingena i poveđenima poželeo brz oporavak, a porodicama poginulih izrazio je saučešće.

image