Svet

Zelenski uslovljava Indiju? Sledeći mirovni samit može u Nju Delhiju, ali...

Indija mora da prihvati odluke donete na prvoj konferenciji o Ukrajini, ako želi da naredni mirovni samit bude održan u toj zemlji, naveo je Vladimir Zelenski
Zelenski uslovljava Indiju? Sledeći mirovni samit može u Nju Delhiju, ali...www.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Office via AP

Vladimir Zelenski je predložio da se sledeća konferencija o Ukrajini održi u Indiji, ali pod uslovom da Nju Delhi pristane da potpiše saopštenje prvog samita, prenosi "Hindustan tajms".

Zelenski je indijskom premijeru Narendri Modiju izneo uslov da Indija mora da prihvati odluke donete na prvoj konferenciji na kojoj se govorilo o rešenju ukrajinske krize, u slučaju da želi da naredni mirovni samit bude održan u Indiji, prenosi list.

Konferencija o Ukrajini održana je u Burgenstoku u Švajcarskoj sredinom juna. Učesnici (ne svi) su potpisali zajedničko saopštenje u kome ističu da bi Kijev se zalažu da Kijev kontroliše Zaporošku nuklearnu elektranu, za besplatano i bezbedano kretanje komercijalnih brodova i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, i oslobađanje svih ratnih zarobljenika sa obe strane.

Pored Indije, ni Brazil, Meksiko, Južna Afrika, Jermenija, Saudijska Arabija i Tajland nisu potpisale zajedničko saopštenje.

Iz Kremlja su poručili da je traženje rešenja ukrajinskog sukoba bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sredinom jula izneo uslove za momentalni prekid vatre u Ukrajini. Međutim, posle ukrajinskog napada na Kursku oblast, Putin je poručio da je nemoguće voditi pregovore sa onima koji "neselektivno udaraju na civile, civilnu infrastrukturu i pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim energetskim objektima".

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je pojasnio da mirovni predlozi Moskve i dalje važe, ali da Rusija u ovoj fazi neće pregovarati sa Ukrajinom zbog "avanture" ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti.

image