Sijarto: Borelj je briselski Bajden

Šef mađarske diplomatije je podsetio da je Brisel oštro kritikovao Orbana zbog njegovih poseta Moskvi i Kini, a dok je italijanska premijerka Đorđa Meloni otišla u Peking da se sastane sa predsednikom Kine, nisu usledile kritike, jer je "ona uradila prava stvar"

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, je izjavio da je reakcija Evropske unije na mirovnu inicijativu za Ukrajinu mađarskog premijera Viktora Orbana "na nivou vrtića", dok je šefa diplomatije EU Žozepa Borelja nazvao "briselskim Bajdenom".

Sijarto je napomenuo da je Brisel oštro kritikovao Orbana zbog njegovih poseta Moskvi i Kini i ukazao da, kada je italijanska premijerka Đorđa Meloni otišla u Peking da se sastane sa predsednikom Kine, nisu usledile kritike, jer je "ona uradila prava stvar".

"Ovde su usledile veoma detinjaste reakcije – ispratili su Bajdena iz Brisela – Žozefa Borelja – koji smatra da bismo bili uvređeni kada bi se Savet ministara spoljnih poslova sastao ne u Puškaš areni već negde u Briselu. Nas nije briga", rekao je Sijarto govoreći na političkom festivalu Tranzit.

Prema njegovim rečima, 13 zemalja, među kojima su i "tri najveće države EU", bile su za održavanje saveta kao i do sada u Budimpešti, pet je reklo da tada neće doći, još osam je reklo da ih nije briga, a Borelj je to odbio.

"Tada je Borelj rekao da je većina za to da se održi u Budimpešti i sa ovim fantastičnim matematičkim pokazateljima sve se završilo", primetio je Sijarto.

Ranije je šef diplomatije EU Žozef Borelj rekao da će sledeći neformalni sastanak ministara spoljnih poslova krajem avgusta biti održan u Briselu, a ne u Budimpešti zbog stava Mađarske o Ukrajini.

Sijarto je ovu odluku nazvao pokazateljem frustracije Evropske unije, koja nije bila u stanju da organizuje mirovnu misiju poput one koju je izveo mađarski premijer Viktor Orban.