Svet

Duda priznao: Poljski tenkovi učestvuju u napadu ukrajinskih oružanih snaga na Kursk

Tenkovi PT-91 'tvardi' danas brane Ukrajinu na bojnom polju, boreći se u Rusiji, rekao je poljski predsednik
Duda priznao: Poljski tenkovi učestvuju u napadu ukrajinskih oružanih snaga na Kursk© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Poljski predsednik Andžej Duda priznao je da su tenkovi koje je njegova zemlja prebacila u Ukrajinu učestvovali u napadu ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk u Rusiji. Duda je danas doputovao u Ukrajinu u nenajavljenu posetu i učestvuje u proslavi Dana nezavisnosti zemlje.

Duda je, nakon sastanka sa Vladimirom Zelenskim, rekao da "tenkovi PT-91 'tvardi', prebačeni pre više od godinu dana iz Poljske, danas brane Ukrajinu na bojnom polju, boreći se u Kurskoj oblasti".

Istovremeno je obećao da će nastaviti vojnu i političku podršku Ukrajini u "njenim nastojanjima da se pridruži NATO-u i EU".

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast Rusije dešava uz sveobuhvatnu podršku Zapada, koji je odobrio ove akcije.

"U 5.30 časova 6. avgusta jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle su u ofanzivu sa ciljem da zauzmu teritoriju u Kurskoj oblasti, njihovo napredovanje je zaustavljeno", izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu.

Kako je danas saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, tokom borbi u pravcu Kurska, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 5.500 ljudi, 71 tenk i 11 lansera MLRS.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim preduzeo provokaciju i da je pucao neselektivno, uključujući i civilne ciljeve. Putin je rekao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor, a svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni.

image