Svet

Hezbolah zasuo raketama Izrael, IDF izveo vazdušne napade na Liban

Hezbolah je saopštio da je sa oko 320 "kaćuša" gađao vojne ciljeve u Izraelu, dok izraelska vojska saopštava da vrše preventivne udare na Liban i da u njima učestvuje oko 100 aviona
Hezbolah zasuo raketama Izrael, IDF izveo vazdušne napade na Liban© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izrael je pokrenuo vazdušne napade širom južnog Libana rano u nedelju u, kako su ga nazvali, preventivnom udaru na Hezbolah, prenosi agencija AP.

Napad je pokrenut nakon što je militantna grupa navela da je lansirala stotine raketa i dronova da osveti ubistvo jednog od svojih najviših komandanata prošlog meseca.

Izraelska vojska je saopštila da Hezbolah planira da lansira salvu raketa i projektila prema Izraelu. Ubrzo nakon toga, Hezbolah je objavio da je započeo napad na izraelske vojne položaje kao početni odgovor na ubistvo Fuada Šukra, jednog od njegovih osnivača, u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut prošlog meseca.

Napadi su usledili u trenutku kada je Egipat domaćin nove runde pregovora sa ciljem okončanja rata između Izraela i Hamasa. Hezbolah je rekao da će zaustaviti borbe ako dođe do prekida vatre u Gazi. 

Sirene za vazdušne napade oglasile su se širom severnog Izraela, a izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion preusmerio je dolazne letove i odložio poletanje na neko vreme. Izraelska uprava za aerodrome saopštila je da su letovi nastavljeni u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Izrael je jutros uništio više hiljada raketa Hezbolaha, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu i istakao da je izraelska vlada odlučna da učini sve da zaštiti zemlju.

"Jutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba IDF, naložili smo našoj vojsci da proaktivno deluje kako bi se uklonile pretnje", rekao je Netanjahu na početku jutrošnjeg vanrednog sastanka kabineta za nacionalnu bezbednost, nakon što je Hezbolah saopštio da je izveo "prvu fazu" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta te grupe.

Potpukovnik Nadav Šošani, portparol izraelske vojske, rekao je da je Hezbolah nameravao da pogodi ciljeve u severnom i centralnom Izraelu. On je rekao da su prve procene otkrile "vrlo malu štetu" u Izraelu, ali da je vojska ostala u stanju pripravnosti.

On je rekao da je oko 100 izraelskih aviona učestvovalo u nedeljnim udarima.

Nešto kasnije tokom prepodneva, ponovo se oglasio Hezbolah i saopštio da je "za danas završena" vojna operacija.

Oni su negirali da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno pre njenog napada na Izrael uticali na operaciju, prenosi "Gardijan".

"Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu.

Libanska državna Nacionalna novinska agencija saopštila je da je jedna osoba poginula u napadu na automobil u gradu Kijam. Libanski mediji izvestili su o drugim udarima širom juga, a snimci su se pojavili i na društvenim mrežama.

Hezbolah je saopštio da je njegov napad uključivao više od 320 raketa "kaćuša" usmerenih na više lokacija u Izraelu i veliki broj dronova. Rečeno je da je operacija usmerena na "izraelske vojne ciljeve", kao i na neprijateljske lokacije, kasarne i platforme Gvozdene kupole (protivraketne odbrane).

Hezbolah je kasnije objavio kraj, kako je rekao, prve faze uzvratnih udara, za koje je rekao da će mu omogućiti da izvrši još napada dublje u Izrael. Grupa je navela da su svi dronovi koje je lansirala pogodili svoje mete, ne navodeći koliko. Navedeno je 11 baza, kasarni i vojnih položaja za koje se tvrdi da su gađani u severnom Izraelu i na Golanskoj visoravni.

U SAD, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Šon Savet, rekao je da predsednik Džozef Bajden "pomno prati događaje u Izraelu i Libanu".

"Po njegovom naređenju, visoki američki zvaničnici neprekidno komuniciraju sa svojim izraelskim kolegama. Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela da se brani i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti", dodao je Savet.

Pentagon je saopštio da je ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom o odbrani Izraela od Hezbolaha. Ostin je "ponovo potvrdio čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih partnera i zastupnika", navodi se u saopštenju.

Danijel Hagari, još jedan portparol izraelske vojske, rekao je da je vojska izvršila napad u samoodbrani.

"Vidimo da se Hezbolah sprema da pokrene opsežan napad na Izrael, istovremeno ugrožavajući libanske civile. Upozoravamo civile koji se nalaze u oblastima gde Hezbolah deluje da se odmah sklone radi sopstvene bezbednosti", dodao je Hagari, ne iznoseći detalje. 

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da on i ministar odbrane Galant upravljaju najnovijom operacijom iz vojnog štaba u Tel Avivu. Galant je proglasio "posebnu situaciju na domaćem frontu".

image