Svet

Uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara u sinagogi u Francuskoj: Alžirac pucao na policiju

Osumnjičeni je lakše povređen ali nije u životnoj opasnosti
Uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara u sinagogi u Francuskoj: Alžirac pucao na policijuGetty © Antoine Antoniol

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanin je danas saopštio da je uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara u sinagogi u gradiću La Grand Mot u departmanu Ero.

On je na mreži Iks napisao da je u policijskoj akciji u subotu uveče učestovalo više od 200 pripadnika policije.

Dermanin je dodao da su slobode lišene još dve osobe koje su bile u neposrednom okruženju osumnjičenog i da je u toku njihovo ispitivanje, prenosi "Figaro".

"Osumnjičeni je uhapšen na poslednjem spratu jedne zgrade u kvartu Pisvin u Nimu, departman Gard, nakon što je otvorio vatru na pripadnike interventne jedinice, koji su uzvratili. Osumnjičeni muškarac, star 33 godine, državljanin Alžira, lakše je povređen i zbrinut je u Hitnoj pomoći, ali mu život nije ugrožen", saopštilo je Nacionalno tužilaštvo za borbu protiv terorizma (PNAT), a prenosi portal BFMTV.

Nacionalno tužilaštvo za borbu protiv terorizma je preuzelo slučaj, a premijer u ostavci Gabriel Atal je sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Žeraldom Darmanenom u subotu uveče posetio mesto gde se nalazi sinagoga.

Najmanje dva automobila zapaljena su u subotu ujutro ispred sinagoge u La Grand Moteu, a u eksploziji koja je usledila povređen je policajac, preneli su francuski mediji.

image