Svet

"Spejs iks" će sledeće godine vratiti astronaute "Boingove" letelice iz svemira

Veterani NASA, astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams, oboje bivši vojni probni piloti, postali su prva posada koja je upravljala "Starlajnerom" 5. juna kada su lansirani na ISS, očekivalo se da će to biti osmodnevna probna misija, ali se zbog kvarova produžila na više meseci
"Spejs iks" će sledeće godine vratiti astronaute "Boingove" letelice iz svemira© Tanjug/NASA via AP

Dvoje astronauta NASA koji su odleteli na Međunarodnu svemirsku stanicu u junu u "Boingovoj" novoj kapsuli "Starlajner", vratiće se na Zemlju početkom sledeće godine svemirskom letelicom "Spejs iksa", rekli su zvaničnici NASA u subotu, prenosi Rojters.

Oni su naveli da je zbog problema sa "Starlajnerovim" pogonskim sistemom previše rizično da se posada vrati kući kako je planirano u "Boingovoj" letelici.

Veterani NASA, astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams, oboje bivši vojni probni piloti, postali su prva posada koja je upravljala "Starlajnerom" 5. juna kada su lansirani na ISS. Očekivalo se da će to biti osmodnevna probna misija.

Ali "Starlajnerov" pogonski sistem je pretrpeo niz kvarova u prva 24 sata leta do ISS-a gde astronauti već 79 dana borave dok je "Boing" pokušavao da ustanovi šta je problem.

Zvaničnici NASA rekli su medijima u Hjustonu da su Vilmor i Vilijams bezbedni i spremni da ostanu još duže. Oni će iskoristiti svoje dodatno vreme da sprovedu naučne eksperimente zajedno sa ostalih sedam astronauta koji borave na stanici, saopštila je NASA.

U retkoj reorganizaciji astronautskih operacija NASA, sada se očekuje da će se dva astronauta vratiti u februaru 2025. na svemirskom brodu "Spejs iksa" "Kru dragon" koji treba da bude lansiran sledećeg meseca kao deo rutinske misije rotacije astronauta.

Dva od četiri sedišta "Kru dragona" ostaće prazna za Vilmora i Vilijamsovu.

U tekstu se navodi da se "Boing" nadao da će njihova probna misija sa "Starlajnerom" iskupiti problematičan program nakon godina razvojnih problema i prekoračenja budžeta od preko 1,6 milijardi dolara od 2016. Sada, međutim, u pomoć mora da priskoči Boingov najveći rival u svemirskim programima, "Spejs iks" Ilona Maska

NASA je u saopštenju navela da će se "Starlajner" iskrcati sa ISS bez posade početkom septembra. Svemirska letelica će pokušati da se autonomno vrati na Zemlju.

"Znam da ovo nije odluka kojoj smo se nadali, ali smo spremni da sprovedemo akciju neophodnu da podržimo odluku NASA", naveo je šef "Starlajnera" u Boingu Mark Napi zaposlenima u mejlu.

Šef svemirske operacije NASA Ken Boversok rekao je da su zvaničnici agencije jednoglasno glasali da "Kru dragon" vrati astronaute kući. "Boing" je glasao za "Starlajner", za koji je rekao da je bezbedan.

Nelson je rekao novinarima na konferenciji za novinare u Hjustonu da je o odluci agencije razgovarao sa novom izvršnom direktorkom "Boinga" Keli Ortberg i da je uveren da će "Boing" nastaviti svoj program "Starlajner".

image