Peking se protivi američkim sankcijama: Uvodi kontramere koje će zaštititi kineske kompanije

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da će usvojiti neophodne mere kako bi zaštitilo prava i interese svojih kompanija

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je danas da se oštro protivi odluci SAD da dodaju više kineskih entiteta na svoju listu kontrole izvoza zbog navodnih veza sa ruskom Specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Peking je dodao da će usvojiti neophodne mere kako bi zaštitio prava i interese svojih kompanija.

SAD su u petak uvele sankcije protiv 105 ruskih i kineskih firmi zbog njihove navodne podrške ruskoj vojsci, optužujući ih da pružaju proizvode i usluge koje Rusiji omogućavaju napredovanje na frontu i pomažu njenoj sposobnosti da izbegne restriktivne mere. Naime, 42 kineske kompanije, 63 ruske i 18 iz drugih zemalja - našle su se na meti iz razloga što su slale američku elektroniku stranama povezanim sa ruskom vojskom koja je proizvodila hiljade dronova "šehid-136" sa ciljem da ih Rusija koristi protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Uvedene sankcije sprečavaju pomenute kompanije da trguju sa američkim firmama bez dobijanja posebne licence, koje su gotovo nedostižne.

Stejt department je rekao da je zabrinut zbog "veličine izvoza robe dvostruke namene" poput "mašina, alatki i komponenti" iz Kine u Rusiju.

Kinesko ministarstvo je saopštilo da su akcije SAD "tipično jednostrane" i da će poremetiti međunarodni trgovinski poredak, te ometati normalnu ekonomsku razmenu.

Naglasili su da će Kina preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava svojih kompanija.

"Kina poziva SAD da odmah zaustave svoju pogrešnu praksu i preduzećemo neophodne mere da odlučno zaštitimo legitimna prava i interese kineskih kompanija", navodi se u saopštenju.