Svet

Papa opomenuo Kijev: Crkva ne sme da se dira

Poglavar Rimokatoličke crkve upozorio je Ukrajinu da ne progoni pravoslavne vernike nakon što je Vladimir Zelenski potpisao zakon kojim se praktično zabranjuje Ukrajinska pravoslavna crkva zbog njenih istorijskih veza sa Rusijom
Papa opomenuo Kijev: Crkva ne sme da se dira© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Papa Francisko je danas izrazio bojazan za slobodu vernika, govoreći o "nedavno izglasanim zakonima u Ukrajini", i istakao da nijedna hrišćanska crkva ne može da bude ukinuta.

"Razmišljajući o nedavno donetim zakonima u Ukrajini, plašim se za slobodu onih koji se mole. Oni koji se istinski mole uvek se mole za sve. Zlo se ne čini molitvom. Ako neko čini zlo protiv svog naroda, biće kriv. Ali on ne čini zlo jer se moli, a oni koji žele da se mole na mestu koje smatraju svojom crkvom treba da dobiju priliku da se mole. Molim vas da nijedna hrišćanska crkva ne bude direktno ili indirektno ukinuta. Crkva ne sme da se dira!", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve u današnjoj propovedi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Vladimir Zelenski potpisao je juče zakon o zabrani delovanja verskih organizacija povezanih sa Rusijom na teritoriji Ukrajine, usmeren na ukidanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Posle mnogo najava, pretnji, pauza, ukrajinska Rada usvojila je 20. avgusta zakon koji će omogućiti zabranu rada jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini, najveće hrišćanske zajednice vernika u toj zemlji – Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak je objasnio da će UPC imati devet meseci da prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.

Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona u modernoj istoriji zemlje protiv Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC. 

Služba bezbednosti Ukrajine je počela da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".

U prvim reakcijama iz pravoslavnih pomesnih crkava, oglasio se Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve koji je naveo da vaseljenski patrijarh Vartolomej snosi ličnu odgovornost za progon vernika u Ukrajini.

Na težak položaj UPC, ukazao je i bugarski patrijarh Danilo na sastanku sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bugarskoj Kenetom Mertenom. On je istakao da je UPC, sa kojom su sve pomesne pravoslavne crkve u kanonskom jedinstvu, izložena ozbiljnim faktičkim i pravnim ograničenjima u svom pastirskom delovanju kao rezultat diskriminatorske politike u Ukrajini.

Patrijarh srpski Porfirije uputio je pismo snažne i i bezrezervne podrške Mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju u kome je naveo Crkvu u Ukrajini progoni deklarativno demokratska vlast koju čine njeni sunarodnici, što situaciju čini teškom.

image